• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Nieuw bier van de Muifelbrouwerij: Muifel_USA_IPA

muifelbrouwerijbier2013IPA’s, de afkorting staat voor India Pale Ale, zijn bittere bieren die een lange geschiedenis kennen. Het biertype is ontstaan in de 19e eeuw, toen Engelse brouwerijen zwaarder gehopte bieren maakten voor de Indiase markt. Hop is naast de bittere smaakmaker ook een natuurlijk
conserveringsmiddel. De stevig gehopte IPA’s konden de lange zeereis naar India dan ook beter doorstaan dan andere bieren.

Aan het eind van de 20e eeuw hebben de Amerikaanse microbreweries het Engelse biertype geadopteerd waarbij ze meestal nog meer hop tijdens het kookproces toevoegden dan de Engelse variant. Tevens werden er typisch Amerikaanse hopsoorten zoals Chinook, Warrior en Cascade (om er maar een paar te noemen) gebruikt.

In Nederland worden nog maar enkele jaren IPA’s gebrouwen. Brouwerij De Molen was hierin een voorloper, er zijn er nu ca 10 verschillende te krijgen. De Muifelbrouwerij liet zijn eerste IPA al proeven in mei 2008 op het bierfestival in Den Bosch. Ondanks de immer positieve reacties heeft het 5 jaar geduurd voordat de IPA op grote schaal is geproduceerd bij de Proefbrouwerij Lochristi.

De Muifel_USA_IPA kent een uitstekende balans tussen vol aangezette moutsmaken (het bier is zoals dat heet volmout gebrouwen, dus zonder suiker in de stort) en vanzelfsprekend diverse royale hopgiften. De gebruikte bitterhop Columbus geeft een licht-harsige basis. De twee late Amarillo giften maken de IPA complex met tonen van grapefruit en mango. De cascade dry-hop (toegevoegd tijdens het lageren van het bier) maken het bier af met extra citrus geuren. De nieuwe Nederlandse IPA Muifel_USA_IPA is met een bitterheid van 38 IBU niet overdreven bitter.