• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Golf van gestolen elektrische fietsen in Berghem

Wie in Berghem zijn of haar elektrische fiets parkeert, doet er verstandig aan deze extra goed vast te leggen. Afgelopen weken werden ze massaal gejat. Op klaarlichte dag nog wel. Mado Roelofs van Mado Bike Center in Berghem merkt het ook. 'Er zijn de laatste weken al minstens 10 klanten gekomen waarvan de elektrische fiets is gestolen. Die fietsen stonden geparkeerd bij de supermarkten, Berghem Sport, in

het Reut en de Piekenhoef of hier tegenover bij zalencentrum de Merx'. En dat zijn alleen maar de klanten van Mado Bike Center. 'Dat is nu een golf. De vakantie komt er aan en de dieven hebben geld nodig. Dan slaan ze hun slag!' vertelt Mado.

Waarschijnlijk doen dieven dat op een manier die nauwelijks opvalt. De dieven hebben een manier gevonden om onopvallend en snel een fiets te stelen. Dat gaat vooral gemakkelijk bij fietsen die een normaal slot hebben. Het lijkt op een soort sleutel. Het is eigenlijk een loper waarmee ze een slot kunnen openmaken. Dat valt niet op, omdat het net lijkt of ze hun eigen fiets openmaken. Daarom adviseert de politie om zeker twee sloten te gebruiken. Op die manier wordt het stelen van een fiets vertraagd.

Dat het dievengilde de aandacht verlegt naar de e-bike is niet vreemd: E-bikes zijn veel duurder en bovendien zeer in trek. Jaarlijks worden er inmiddels meer e-bikes dan normale fietsen gekocht. De prijs wordt bovendien steeds hoger, de gemiddelde waarde ligt al op 2200 euro per fiets. Dat is interessant voor de dieven. Ze rijden ook vaak met een busje rond, laden de e-bikes in en verdwijnen korte tijd later, vaak de grens over.

Dus bezitters van elektrische fietsen let goed op en besteed meer aandacht aan het extra goed vast leggen van de fiets.

Een paar tips:
Verbind je e-bike met een slot aan de ‘vaste wereld’ (brug of fietsenrek), zodat de e-bike niet meegenomen kan worden naar een donker steegje of een andere plek waar de dief op zijn gemak kan werken.

Maak je elektrische fiets bovendien met frame en voorwiel vast. Als dieven dan met het slot gaan draaien, molesteren ze het wiel waardoor de e-bike minder goed te verkopen is. Een beugelslot moet je nooit in het midden
bevestigen, dieven kunnen het slot dan door te draaien open laten springen.

Maak je slot ook hoog en flexibel vast en laat het slot niet bungelen. Als het slot niet op de grond hangt, kan er minder makkelijk met stenen opgeslagen worden. En zet je elektrische fiets nooit alleen aan het voorwiel vast.