Friettent 'Gutte Frituren Berghem' van Toontje de Gut, wie kent hem niet?
Berghem heeft nu drie snackbars t.w. snackbar Silly's, cafetaria Jacqueline Loeffen en cafetaria New York. Maar hoe was dat ruim 60 jaar geleden? Toen had Berghem maar liefst 6 'friettenten of frietkramen'. Zo werd dit vroeger genoemd! De eerste frietkraam van Berghem was het 'Bekkerke' van Tonny Janssen in de Sint Willibrordusstraat. Dat was op de locatie waar nu cafetaria New York zit. Hij had nadien ook
een frietkraam bij de rotonde. Zoon Frans en dochter Gerrie ging later ook friet verkopen in Oss (Luculus). De friet bij 'het Bekkerke' kostte omstreeks 1957 20 cent met 5 cent mayonaise. Wel in guldentijd! De klanten kwamen de frietkraam binnen en riepen 'frietje twintigvijf'. De friettenten hadden destijds weinig keus in snacks. Een frikandel, kroket, bamischijf of een gehaktbal waren te krijgen!
Later volgde de friettent van Willy Boeijen in de Julianastraat waar nu Joep Makelaardij zit. Willy Boeijen is later verhuisd naar het oude huis van groenteboer Hasje Klerks, nu naast Dierenspeciaalzaak Berghem van van Oorschot. Snackbar 't Boeijke heette dat jaren later. In Berghem bakte ook Jan de Sas friet. De friettent was gevestigd tegenover de lindeboom naast het oude gemeentehuis. Cafe van Rodijnen bakte ook friet. De friettent van cafe van Rodijnen was naast het café waar nu de parkeerplaats van het notariskantoor is. Tot slot kon je ook bij De Merx, aan de zijkant rechts van het cafe, friet bestellen.
In de 60-er jaren had Toon Gutte, 'Gutte Frituren Berghem', een frietkraam in de van de Heuvelstraat. Dat stond ongeveer 30 meter aan de linkerkant vanaf de Molenweg waar nu de heg staat. Dat was een houten keet van ongeveer 8 meter lang en 4 meter breed. De ingang was aan de kant van schildersbedrijf Hendriks. Daar stonden toen nog geen woningen, wel aan de andere kant. Op het weiland werden eind 60-er jaren bejaardenwoningen gebouwd aan de Doctor W. Dreesstraat.
Bij 'Gutte Frituren Berghem' was een opstapje om in een friettent te komen. De ruimte voor de klanten was beperkt. Er was maar 2 tot 2,5 meter ruimte voor de toonbank. Dus als het druk was, was het dringen of buiten wachten. 'Tontje de Gut', zo werd hij genoemd, was bekend om zijn supertjes. Een frietje met mayonaise plus een gehaktbal. En bij de gehaktbal droop het vet (warm gemaakt in water) er vaak vanaf. Dit kostte ongeveer 40 cent. Toontje had buiten de frikandellen, kroketten, bamischijven en gehaktballen ook slaatjes, een gekookte ei en een grote zure bom! Dat vonden vele klanten heel lekker.
Er was geen toilet. Als Toon Gutte moest plassen, was dat in de naastgelegen heg. Als hij klaar was, klopte hij zijn handen af aan zijn broek of jas. Dat weten oude klanten nog heel goed te vertellen! Henk van der Sloot, een heel goede en bekende keeper van Berghem Sport 1, werkte hier ook vaak. De friettent heeft hier naar schatting zo'n 10 jaar gestaan en ging weg toen de bejaardenwoningen gebouwd werden. 'Gutte Frituren Berghem' was een goede frietkraam, heel veel Berghemnaren haalden hier een lekker frietje of een supertje!
Tontje de Gut is ook leider en sponsor geweest bij Berghem Sport en zat hij in het bestuur van het zomeravondvoetbal bij cafe de Molenhoek. Kleinzoon Heino Gutte had met carnaval een mooie trainingsjack aan met 'Gutte Frituren Berghem'. Dat verdiende een duimpje! Dit jack kwam uit deze tijd! Moeder Sjaantje had het gevonden bij het opruimen van de zolder.
Helaas is er geen foto beschikbaar van de friettent van Toontje de Gut. Wel een foto van hemzelf in de friettent, een foto van de Heuvelstraat en van het trainingsjack.