• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

In het zonnetje, Willy Megens

Begin december, en het zonnetje schijnt heerlijk. De ideale dag om iemand die altijd voor heel Berghem heeft klaar gestaan letterlijk en figuurlijk “in het zonnetje te zetten”. Als we in de pastoor van Teteringstraat onze auto parkeren en naar de voordeur lopen, zien we al mensen aan de koffie zitten. Het duurt effe voor de deur open wordt gedaan. “Ja , d’r komt bijna niemand door de voordeur”. En met een kleine waarschuwing voor de losliggende mat lopen we door de gang naar de woonkamer.  Aan de koffietafel, temidden van dochter Rianne, schoondochter Hannie en goeie kennis Annie, kijkt Willy ons met nieuwsgierige ogen aan.

Nadat we ons even hebben voorgesteld overhandig ik Willy een prachtig boeket en een heerlijke amandel-letter. Zijn dochter zet de bloemen een mooi vaasje, en wij worden verwend met een bakkie koffie en slagroomsoezen. Tijd om te informeren wie nou precies Willy Megens is, wat ie zoal doet, en om hem te vertellen waarom hij , op verzoek van Annie Bimbergen, in het zonnetje wordt gezet.

Willy , afkomstig van ’t Tuureind, woont al sinds zijn trouwen recht tegenover de parochietuin. Willy komt uit een groot gezin, en heeft maar liefst 13 broers en zussen. Samen met zijn vrouw kreeg hij twee zoons en een dochter. Zijn vrouw is overleden, en hijzelf kampt met diverse gezondheidsproblemen. Maar Willy kan door de vele steun van zijn kinderen nog steeds zelfstandig blijven wonen, en daar geniet ie zichtbaar van.

Willy kan prachtig vertellen, en lepelt moeiteloos de mooiste anekdotes en namen op uit zijn indrukwekkende verleden. Willy heeft zich altijd enorm ingezet voor zijn zieke of minder bedeelde dorpsgenoten. Zo is hij vanaf het begin af aan actief geweest bij het comite zieken en gehandicapten. In deze hoedanigheid heeft hij meer dan 40 jaar lang honderden zieke dorpsgenoten een fruitschaal bezorgd in verpleegtehuis, ziekenhuis of gewoon thuis.

Hij hielp bij de organisatie van de jaarlijkse ziekendag, en ook zorgde hij ervoor dat er geld in het laatje kwam door tijdens feesten en gelegenheden te collecteren voor het comite zieken en gehandicapten. Rond december zorgde Willy dat met kennissen en vrienden verzamelde etenswaren en artikelen werden omgetoverd in prachtige kerstpakketten voor mensen die het goed konden gebruiken. En ook de parochie heeft jarenlang mogen rekenen op de inzet van Willy. Hij zat in de parochieraad, het kerkbestuur, en verzorgde samen met andere vrijwilligers voor een keurig onderhouden kerkhof.

Dat hij niet zomaar een vrijwilliger is blijkt wel uit het feit dat hij zich niet alleen lid mag noemen van de orde van Oranje Nassau, maar zich ook nog eens tot de weinigen mag rekenen die pauselijk onderscheiden zijn. Het meest indrukwekkende aan al die verhalen is eigenlijk nog wel de bescheidenheid waarmee Willy dit allemaal vertelt. Alsof het de normaalste gang van zaken is geweest….

Hij heeft helaas door zijn gezondheid de vrijwilligersactiviteiten moeten opgeven. Zijn scootmobiel maakt hem nu gelukkig weer mobiel, waardoor hij toch overal betrokken bij kan blijven. Hij geniet van zijn kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen, en mag nog graag een bakkie koffie drinken op de pastorie.
Nee, tijd voor andere hobby’s heeft ie nooit gehad. Als ik informeer of hij biljarten of zo niet leuk vindt, zegt hij “nee, nie echt” . “ik heb wel ooit een biljartkeu gekregen van mijn kinderen” . Zijn dochter lacht, ja, die ligt nog nieuw in de verpakking.

Drie koppen koffie en enkele soesjes verder pakken we onze jas. We moeten verder, en Willy moet zijn zus, die tijdens ons gesprek belde, nog even terugbellen. Druk druk druk. Unne mooie mens, zeggen wij hier in Berghem. Inderdaad Willy Megens, een vrijwilliger in hart en nieren, die zijn sporen ruimschoots heeft verdiend. Terecht in het zonnetje gezet voor zijn jarenlange inzet voor Berghem.

Willy kei bedankt!
Niet alleen namens de redactie van MooiBerghem.nl, maar namens velen…..