• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

In het zonnetje: Jolanda Janssen

Terwijl de eerste natte sneeuw van deze winter valt parkeren we onze auto op de rand van de groene zone en het Reut. Terwijl wij het aangrenzende schilderachtig polderlandschap bekijken bellen we aan. Er wordt vrijwel direct opengedaan en Jolanda gebaart ons met een verbaasd gezicht om maar meteen verder te lopen. Max de hond heet ons kwispelend welkom en Hans, die ons al verwachtte, roept “kom verder jongens”. Dochter Debby zit ook gezellig aan de koffie, en haar dochtertje speelt met haar bijna net zo oude neefje Daan. “Ja het is vandaag opa-en omadag”, glundert trotse opa Hans. Terwijl de kinderen zich met de tablet vermaken, vertellen we Jolanda dat wij haar in het zonnetje komen zetten met een symbolische zonnetje.

Een prachtige bos bloemen van Maaike, en iets lekkers, een toepasselijke chocoloade “M”. Haar man Hans Janssen schreef ons een mail en vertelde dat hij het leuk zou vinden als wij zijn vrouw eens in het zonnetje konden zetten.

Hans zit met zijn been omhoog op de bank. Niet zonder reden blijkt. Bijna 20 jaar geleden zijn ze samen vanuit de achterhoek naar Berghem gekomen voor Hans zijn werk. 4 jaar geleden kreeg hij tijdens zijn ploegendienst bij zijn toenmalige werkgever, een medisch concern in Oss, een bedrijfsongeval. Dit ongeval zette het hele leven van de familie Janssen aanzienlijk overhoop. Operaties, revalideren, rechtzaken, onzekerheid, (noodgedwongen) verhuizing, WIA en nog meer operaties. Een lijstje woorden waar iedereen wel de invulling van kan bedenken.

Hans komt nu , noodgedwongen, de dagen door met genieten van zijn kleinkinderen, tv kijken, internetten en hij gaat graag naar Berghem Sport kijken. En daarnaast geniet hij ervan om enkele keren per week bij O.S.S.'20 gasten te ontvangen. Dat is wat inspanning betreft ook wel het maximale wat er uit te halen is. Alle hoop op verbetering van zijn gezondheid is gericht op nog een operatie. Maar helaas is deze door een bacterie voorlopig uitgesteld.

Terwijl Jolanda ons nog een bakkie koffie geeft vertelt Hans dat hij juist daarom zo blij is met zo’n topper van een vrouw. Iemand van het brabantse kaliber “Nie lullen, maar poetsen”. Ze werkt drie dagen per week in een hotel in Oss, zorgt 1 dag van de week voor de kleinkinderen en verder doet ze daarnaast nog de huishouding, de tuin en de verzorging van Hans! Als we bewonderend naar Jolanda kijken zegt ze op een heerlijk nuchtere toon, “Tja, …in goede en in slechte tijden….”

Een klein uurtje later, ja de tijd vliegt als het gezellig is, besluiten we om op te stappen. Terwijl we Jolanda en Hans het allerbeste wensen valt mij een kleine tatoeage op in de binnenkant van Hans zijn duim. 3 donkerblauwe stippen, waarvan ik dacht te weten dat die staan voor geloof, hoop en liefde. “Dat klopt”, zegt Hans direct. En nu ik ons bezoek op papier zit uit te werken, valt die kleine tatoeage nog mooier op zijn plek. Die drie kleine stippen staan namelijk precies voor datgene dat wij bij de familie Janssen hebben ervaren; geloof, hoop en een heleboel liefde.

Wij zijn er van overtuigd dat die 3 stippen symbool staan voor betere tijden en wensen Hans Jolanda en de kinderen en kleinkinderen alvast heel veel gezondheid toe voor de komende feestdagen.

Groetjes redactie MooiBerghem.nl