• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Marietje van Dijk-Ploegmakers in het kerstzonnetje gezet

kerstzonnetje-mevrvandijkZo'n paar dagen voor de kerst is er altijd veel drukte op onze redactie. De filmpjes met kerstgroeten en nieuwjaarswensen, de laatste nieuwtjes, en natuurlijk ook de "mooie Berghemse" kerstzonnetjes. Gisteren gingen we op pad naar de Wilberthof, waar we in overleg met de leiding een paar bewoners bezochten die het echt verdienden om nu eens in het zonnetje te worden gezet. Als we voor worden gegaan naar de kamer van mevr. (Marietje) van Dijk worden we door de leiding netjes aangekondigt, waarna we binnen worden uitgenodigd.

Snel pakt mevrouw van Dijk de afstandsbediening van de televisie waarop ze net 'boer zoekt vrouw' zit te kijken, en drukt 'm uit. Blij verrast kijkt ze naar ons prachtige kerststuk als we haar de hand schudden. Het kerststuk zetten we samen met onze kerststol even in het keukentje, waarna we verder kennis maken. Ze kijkt ons met nieuwsgierige ogen aan als we informeren naar haar 'Bergse' achtergrond. Ja zegt ze, ik ben een echte Bergse, maar ik heb 50 jaar in Oss gewoond.

We mogen haar Marietje noemen, en haar meisjesnaam is Ploegmakers vertelt ze. Van de Zevenbergse weg, voegt ze er aan toe. Hoe ze in Oss terecht is gekomen ?, Durre mens kwam uit Oss, en nadat ze verkering kreeg is ze al snel met hem man naar Oss verhuist. "Nee niet om samen te wonen, da kende ze vruuger niet". Jarenlang werkte ze bij Organon, maar toen ze trouwde moest ze d'r daar uit. "Da was vroeger zo, vertelt ze ons". Daarna heeft ze nog lang gewerkt bij mensen thuis als kinderopvang en hulp bij mensen thuis. 

Ze vraagt of we effe een vuurtje geven, zodat ze een lekker sigaretje kan roken. Marietje zit graag op d'r kamer, en doet niet veul mee met die 'ouw mensen spellekes' Als het mooi weer is zit ze wel graag buiten een sigaretje te roken. Ze is net noodgedwongen intern naar een andere kamer gegaan, de andere werd verbouwd. Ondanks het uitzicht op de mooie grote kerstboom wil ze toch liever terug naar d'r eigen kamer.

Met alleen een zus (die ernstig ziek is) als familie is het goed dat ze de kerstwarmte van de Wilberthof om zich heen heeft. Zometeen gaat ze nog effe televisie kijken vertelt ze. En ja, we mogen nog wel effe een foto van Marietje maken. 

Vervolgens wensen we haar hele fijne feestdagen toe, en een gelukkig 2015. En met de woorden 'Gullie ok war' nemen we lachend afscheid van Marietje.  Het kerststuk is goed terecht gekomen, het is haar gegund !