• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Advies Dorpraad Berghem inzake mestverwerkingbedrijf

De dorpsraad Berghem heeft haar standpunt gegeven over het mestverwerkingbedrijf. Het mestverwerkingbedrijf komt volgens de plannen te liggen op industrieterrein Elzenburg. Dorpsraad Berghem heeft zich uitgesproken tegen de komst, zeker wanneer dit gepaard gaat in combinatie met de geplande komst van een windmolenpark op het terrein Elzenburg-De Geer. Onderstaande advies en brief ging naar het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oss.

Geacht college,

De dorpsraad Berghem maakt, net als de dorpsraden MHM en Ravenstein graag gebruik van de mogelijkheid uw college te adviseren over het voornemen van provincie Noord-Brabant een vergunning te verlenen in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) en Waterwet voor het veranderen van een inrichting voor een op- en overslag- en transportbedrijf ten behoeve van bulk- en stukgoederen met een biomassacentrale en een installatie voor het be- en verwerken van mest aan de Merwedestraat 5 te Oss.

De dorpsraad Berghem is zich bewust van de grote onrust die er onder de inwoners van de nabijgelegen woonwijken en dorpen leeft ten aanzien van gezondheidsrisico’s die het vestigen respectievelijk het in werking zijn van een hierboven aangegeven bedrijf met zich kan meebrengen. Tot op heden kon deze onrust niet worden weggenomen door de tot nu toe ter beschikking staande informatie. Wij zijn van mening dat het louter toetsen aan bestaande regel- en wetgeving voor een dergelijk bedrijf, waar bestaande technieken voor het eerst gecombineerd worden toegepast, onvoldoende is. Met name gezondheidsrisico’s van deze mestverwerkingsinstallatie en het risico van het hierbij horende grootschalig vervoer is onvoldoende onderzocht. Daarbij komt dat de gemeente Oss, naast deze mestverwerkingsinstallatie van plan is een windmolenpark te plaatsen.

De dorpsraad Berghem is bekend met de door de wijkraad Schadewijk en de dorpsraad MHM en Ravenstein ingediende zienswijzen en neemt de inhoud van deze zienswijzen over.

Daarnaast is de dorpsraad Berghem van mening dat het mogelijk plaatsen van een windmolenpark naast een mogelijk te plaatsen mestverwerkingsinstallatie een enorm gezondheidsrisico met zich mee kan brengen. De windmolens zouden als een soort ventilator de fijnstof en andere vrijkomende stoffen over de hele gemeente, en daarbuiten, uit kunnen blazen. Dit lijkt ons, zoals ook is aangegeven op de informatieavond van de provincie, een te groot gezondheidsrisico voor Oss en de omliggende gemeenten.
Tijdens de informatieavond van de provincie werd o.a. aangegeven dat de gevolgen van de Q-koorts in het verleden zijn onderschat. Laat het nu niet zo zijn, dat er, zonder er zeker van te zijn dat er geen gezondheidsrisico’s zijn, kan en mag worden begonnen met de bouw- en het ingebruikname van een mogelijke mestverwerkingsinstallatie.

De dorpsraad Berghem vraagt zich ook af waarom er met betrekking tot de mogelijke bouw van de mestverwerkingsinstallatie geen overleg is geweest met omwonenden, wijk- en dorpsraden en gemeente. In dat geval had er vooraf al een inspraakmogelijkheid kunnen worden geschapen. Voor de dorpsraad Berghem voelt het alsof de provincie onderhands zaken heeft willen doen, zonder eerst naar de mogelijke gevolgen met betrekking tot de volksgezondheid en veiligheid van de direct omwonenden te kijken. Op dit punt verwijst de dorpsraad Berghem naar punt 2 op blz 2 van het advies van de wijkraad Schadewijk.

De dorpsraad Berghem is ook van mening dat er rekening dient te worden gehouden met de toename van geluid op de aan- en afrijroutes. Zoals aangegeven door de gemeente Oss / de provincie dient alle vervoer via de N329 te rijden. Dit betekent een enorme toename van geluidsoverlast voor de inwoners uit Berghem en Schadewijk. De dorpsraad is van mening dat de overlast kan worden beperkt als aan de vervoerders wordt opgelegd dat ze gebruik moeten maken van auto’s die minder geluid maken.

Tevens wil de dorpsraad Berghem zich sterk maken voor een lage geluidswerende wal aan de Bergse kant van de N329. Dit zou kunnen worden gerealiseerd via een al lopend traject van de gemeente. Dit traject betreft de groene zone tussen Oss en Berghem. Indien de gemeente Oss / de provincie bereid is om te kijken naar de mogelijkheden om geluid beperkende maatregelen te nemen wil de dorpsraad Berghem graag samen met de bewoners van de betreffende delen van Berghem (en eventueel Schadewijk) mee denken en meebepalen welke maatregelen worden toegepast.

De dorpsraad Berghem heeft tijdens de informatiebijeenkomst begrepen dat de eigenaren van de mogelijk te bouwen mestverwerkingsinstallatie de toezegging hebben gedaan zorg te dragen voor de veiligheid en volksgezondheid. Wij zien dit als een positieve uitgangspositie. Echter, wij hebben vernomen dat de eigenaren van de mogelijk te bouwen mestverwerkings-installatie bij een melding betreffende de volksgezondheid 6 maanden de tijd hebben om maatregelen te nemen. De dorpsraad Berghem is het niet eens met de termijn van 6 maanden. Indien er toch wordt begonnen met de bouw van een mestverwerkingsinstallatie en er wordt geconstateerd dat de volksgezondheid in gevaar is eist de dorpsraad Berghem dat de provincie direct zorgt voor een productiestop totdat aantoonbaar is bewezen dat adequate maatregelen zijn genomen. Kortom, volgens de dorpsraad Berghem kan en mag er op geen enkele wijze een probleem met betrekking tot de volksgezondheid zijn.

De dorpsraad Berghem wil ook dat de gemeente Oss, indien er sprake is van de bouw van een mestverwerkingsinstallatie, op vooraf met instanties en bewoners afgesproken termijnen controles gaat doen naar mogelijke geluidshinder en veiligheid die aan- en afvoerend verkeer met zich mee brengen.

Advies:
Dorpsraad Berghem adviseert het College van B & W van gemeente Oss zich uit te spreken tegen de verlening van de Wabo-vergunning en de Watervergunning, die de vestiging van een mestverwerkingsinstallatie op het industrieterrein Elzenburg mogelijk maken.

Namens de Dorpsraad

Eric Remmerswaal
voorzitter

Medeopstellers: Joep Verhoeven en Jan van Leest