• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Dorpsraad verslag openbare vergadering 20 januari

De eerste openbare vergadering in 2016 van de dorpsraad Berghem vond plaats op 20 januari jl. in de Berchplaets. De volgende onderwerpen kwamen aan de orde; Hondenlosloopterreinen, uitlaatregels, presentatie sociaal team, begroting en subsidietoekenning, mededelingen gebiedsbeheer, mededelingen dorpsraad en vragen van bewoners. In het verslag kunt u teruglezen wat er zoal wordt besproken tijdens deze vergaderingen. Lees het eens rustig door, en wellicht bent u er volgende keer ook bij om deel te nemen.

Presentatie inrichting van de hondenlosloopterreinen en de uitlaatregels, door Moniek van Opstal/Gebiedsbeheer gemeente Oss. Per 1 januari 2016 zijn de uitlaatregels voor honden gewijzigd en dat houdt in dat hondenbezitters overal hondenpoep moeten opruimen, behalve op losloopvelden en buiten de bebouwde kom. Ook is het verplicht bij het uitlaten een opruimmiddel mee te nemen (zie ook www.oss.nl/honduitlaten). 

Komende week wordt in Berghem gestart met het omheinen van de hondenlosloopterreinen en in februari a.s. zullen bankjes geplaatst worden. In een later stadium komen er speeltoestellen voor honden. Suggesties hiervoor worden zeer op prijs gesteld en kunt u doorgeven via e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Tijdens de vergadering vertelden bewoners aanzienlijke overlast van hondenpoep te ondervinden en te twijfelen of de gemeente wel voldoende controleert op het opruimen van hondenpoep. Ook vinden sommige bewoners het nieuwe hondenbeleid te vaag: “Waarom komt er geen “verboden voor honden” bordje op het grasveld tussen de twee speeltuintjes op de Wilhelminasingel?” “Kan iemand een boete krijgen als hij de uitwerpselen van zijn hond keurig opruimt en vervolgens geen zakje meer bij zich heeft?“ De dorpsraad wil bij een volgende openbare vergadering de teamleider van de afdeling Handhaving bij de gemeente Oss uitleg laten geven.
Ondervindt u overlast? Bel dan 14 0412, of maak een melding via www.oss.nl/melding openbare ruimte.

Presentatie Sociaal team Oss zuid / ONS Welzijn
Sinds 1 januari 2016 vormen Aanzet, RIGOM, Vivaan en een deel van MEE Noordoost-Brabant de nieuwe welzijnsorganisatie ONS Welzijn. Vanuit ONS Welzijn is in Berghem het Sociaal team Oss zuid actief. Dit team bestaat uit: Corry Dekkers (maatschappelijk werker), Marloes Timmermans (ouderenadviseur), Anita van Erp (sociaal werker) en Leontine Jansen (sociaal werker). Het team bestaat verder uit een WMO consulent en een wijkverpleegkundige en werkt samen met vaste partners zoals o.a. Brabant Wonen, Bemoeizorg, politie en huisartsen.
U kunt bij dit team terecht voor vragen en problemen op het gebied van onder andere zorg, welzijn, financiën en huisvesting en voor psychosociale hulpverlening. Het Sociaal team is te bereiken via telefoonnummer 088-3742525. Er wordt dan binnen twee weken contact met u opgenomen. Bij een crisissituatie wordt u uiteraard meteen geholpen. Ook bent u welkom tijdens het spreekuur van Corry Dekkers op maandag en donderdag van 9.00 uur tot 10.00 uur in het Gezondheidscentrum (tweede verdieping).

Begroting 2016 en subsidietoekenningen
De penningmeester van de dorpsraad Berghem, Bert van Deurzen, geeft een toelichting op de begroting. Belangrijke nieuwe speerpunten voor dit jaar zijn de invulling van het centrumplan en het stimuleren van nieuwe initiatieven. Er zal meer worden ingezet op een paar grote onderwerpen en er zullen één of meer wijkschouwen georganiseerd worden. Bijdragen voor buurtfeesten en jubilea komen te vervallen, omdat deze niet direct met de taken van de dorpsraad verband houden.
De subsidierichtlijnen zijn beschikbaar op www.berghem.nl. Zij zullen binnenkort herzien worden.
Het subsidieverzoek van harmonie Concordia wordt niet gehonoreerd, omdat het niet aan de richtlijnen voldoet. Wel ontvangt de harmonie een tegemoetkoming voor het optreden tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst.

Mededelingen Gebiedsbeheer
- Zevenbergseweg: vanwege de vorst konden er deze week geen werkzaamheden verricht worden. Volgens de planning gaat in april a.s. de weg weer open. Tijdens carnaval zijn er geen werkzaamheden. De Knollenschuur is tijdens carnaval goed bereikbaar. De dorpsraad heeft in goede samenwerking met de stichting carnaval en de gemeente de route van de verlichte optocht gecontroleerd. Er zijn een aantal aanpassingen gedaan aan deze route, zodat deze overal toegankelijk is voor de carnavalswagens. Een bewoner vraagt nogmaals of de maximum snelheid in de Landbouwlaan tijdelijk teruggebracht kan worden tot 30 km/uur. Moniek van Opstal (Gebiedsbeheer) zal dit met de wijkagent bespreken. Ook is er de vraag of het inrijverbod richting het Knolgroenveld tot 17.00 uur kan gelden in plaats van tot 19.00 uur. Moniek van Opstal gaat dit ook uitzoeken.
- Schoolstraat: de gemeente en Mooiland treden in contact met de bewoners in verband met de container.
- Bergereind: er komt definitief een speelvoorziening.
- Kerkplein: een bewoner meldt dat de paaltjes voor de ingang van de kerk weer omliggen. Ze zullen zo spoedig mogelijk gerepareerd worden. Daarnaast regelt Moniek van Opstal dat de opzichter contact opneemt met iemand van de parochie, om te kijken of er een betere oplossing is.
- Julianastraat/’t Reut: een bewoner geeft aan dat de aansluiting naar de Julianastraat erg smal is, waardoor je over het trottoir moet rijden. Ook is de eerste bocht in de zeshonderd serie erg krap. Moniek van Opstal gaat er naar kijken.
- Piekenhoef/Heistraat: vanuit de dorpsraad wordt de vraag gesteld wat de stand van zaken is met betrekking tot het fietspad in de Heistraat, zeker met het oog op de kindervakantieweek. Moniek van Opstal geeft aan dat er nog geen uitsluitsel is; de gemeente is er nog mee bezig.
- Heiligenbos: kinderen hebben tekeningen gemaakt en ideeën voorgedragen voor het speelterrein; wordt vervolgd.
- Het Molenhofje: op 2 februari a.s. wordt er onder de bewoners een enquête gehouden.

Mededelingen dorpsraad
- Nieuwjaarsbijeenkomst: de dorpsraad vond het een geslaagde bijeenkomst en is verheugd over de grote opkomst. De zilveren Willibrordus werd uitgereikt aan Paul van der Heijden.
- In samenwerking met de politie is er binnenkort weer een actie buurtpreventie.
- Op 26 januari a.s. is er een bijeenkomst over verkeersveiligheid met basisschool de Fonkeling. De bijeenkomsten vinden structureel plaats en worden bijgewoond door vertegenwoordigers van de school, klankbordgroep de Piekenhoef, ONS Welzijn en de dorpsraad.
- Op 27 januari a.s. is er een bijeenkomst van de klankbordgroep Nieuw Zevenbergen. Het is niet bekend of en wanneer er een afrit van de N329 komt. Contactpersonen namens de dorpsraad zijn Jan van Leest en Bert van Deurzen.
- De dorpsraad heeft gekozen voor een nieuwe vergaderopstelling. De aanwezigen geven aan dat deze goed bevalt. Er worden nog een aantal aanbevelingen gedaan.

Vragen vanuit de bewoners
- Kan er weer een voortgangslijst voor de openbare vergaderingen ingevoerd worden? De dorpsraad komt hierop terug.
- Wat is de stand van zaken met betrekking tot het centrumplan en de bouw van woningen? De dorpsraad heeft binnenkort overleg met de verantwoordelijke wethouders. Hopelijk is er daarna meer bekend.
- Waarom zijn er geen wethouders aanwezig nu de openbare vergadering speciaal voor hen op een andere weekdag gehouden wordt, omdat zij op donderdagavond nooit kunnen? De dorpsraad nodigt de wethouders voor elke openbare vergadering uit. De dorpsraad zal aan de wethouders doorgeven dat hun aanwezigheid door de bewoners op prijs gesteld wordt.
- Waarom gaat de dorpsraad niet rechtstreeks in gesprek met ondernemers die een vooraanstaande rol spelen in het tot stand brengen van een winkelwand? De dorpsraad stelt deze tip zeer op prijs en zal het voorstel in overweging nemen. Zoals voorzitter Eric Remmerswaal in zijn toespraak tijdens de nieuwjaarsreceptie aangegeven heeft, zijn het opknappen van de ruimte rondom de Berchplaets en het realiseren van een winkelwand belangrijke speerpunten van de dorpsraad in 2016. De dorpsraad beseft dat niet alles zomaar kan, maar wil ergens een begin van werkzaamheden zien.
- Vorig jaar kon je je opgeven voor een bezoek aan een asielzoekerscentrum. Wanneer gaat dat plaatsvinden? Ook de dorpsraad heeft hierover niets meer gehoord. De dorpsraad zal contact opnemen met de gemeente en daarna een terugkoppeling geven.
- Is het mogelijk om te achterhalen hoe laat het plastic opgehaald wordt? De dorpsraad zal navraag doen.
- Door een bewoner wordt een oproep gedaan om door te geven (dat kan via de dorpsraad) waar veel zwerfvuil ligt in Berghem. Stichting Landschapsbeheer zorgt er dan voor dat deze locaties opgeruimd worden tijdens een van de opschoondagen. Volgens een andere bewoner zou er minder zwerfvuil zijn als mensen met een bedrijfswagen een pasje kunnen krijgen om afval gratis naar de Milieustraat te brengen.
- Wat is het standpunt van de dorpsraad met betrekking tot de windmolens? De dorpsraad heeft nog geen standpunt ingenomen, omdat er nog veel zaken niet bekend zijn, zoals de locatie en wie de windmolens gaat bouwen. De dorpsraad probeert achter de schermen invloed uit te oefenen, en bereidt een advies voor. De dorpsraadsleden Jan van Leest, Bert van Deurzen en Eric Remmerswaal nemen actief deel aan alle bijeenkomsten met betrekking tot een mogelijk Windpark en staan in contact met de bewoners.

Wij ontmoeten u graag op de volgende openbare vergadering van de dorpsraad op dinsdag 8 maart 2016 in de Berchplaets.