• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Kaya Dappers (28) gaat open en ‘bloot’ om taboe te doorbreken

Bij de eerste NAH bijeenkomst in de Berchplaets, zijn meerdere lotgenoten samen gekomen. Hierbij was Kaya Dappers ook aanwezig. Haar missie is te waardevol om jullie te onthouden. Kaya is als ex-Bergse altijd volop actief geweest in Berghem (en nog). Grimeren bij Hoessenbosch, verzorgen van kleurrijke gezichten tijdens carnaval en tot vorig jaar runde zij haar eigen bedrijf: Art by KAAT 3D Beelden. Vanaf de buitenkant niks op te merken, een spontane, goedlachse, vrolijke, jonge vrouw vol ambities.

De opmerking ‘Je ziet er goed uit!’ kreeg een andere betekenis toen Kaya onzichtbaar ziek werd. Ondanks het krijgen van scoliose op jonge leeftijd, met als gevolg twee operaties waarna chronisch pijn/functionele klachten volgde, bleef zij optimistisch in het leven staan.

Als ‘klap’ op de vuurpijl, kreeg zij een auto ongeluk. Dat zette haar leven opnieuw drastisch op zijn kop.

Jaren verstreken waarin zij ‘van het kastje naar de muur gestuurd werd’. Hierdoor kreeg zij geen passend traject of hulp aangeboden.Ondanks de harde realiteit ontstonden er inzichten en zag zij mogelijkheden. Een van de terugkerende inzichten is helaas het taboe en onzichtbaarheid rondom onzichtbare ziekte/letsel.

kaya01 

Kaya voelt aan alles dat dit geen reden hoeft te zijn om onzichtbaar te blijven. Het niet mee kunnen draaien in de maatschappij, door ziekte jezelf sociaal onttrekken, financiële onzekerheid, zijn allemaal factoren die meespelen. ‘Zo kan ik nog wel even doorgaan’.

Wanneer een factor voor disbalans zorgt in een piramide, zal de piramide instorten. Hierdoor lijkt het soms onmogelijk om het grandioze leven te leiden, waar je zo naar streeft. Met gevolg dat het doel voorbij geschoten wordt en het belangrijkste te niet wordt gedaan: Kijken naar de kwaliteiten die er wel zijn!

Uit ervaring weet Kaya dat deze mensen juist andere kwaliteiten kunnen laten ontplooien wanneer hier gehoor aan gegeven wordt. Zodat op een laagdrempelige manier bereikt kan worden wat zo normaal hoort te zijn: Begrip en erkenning krijgen.

Voor haar is leven met onzichtbare klachten dag in dag uit een uitdaging. Ondanks dat zij niet weg kijkt voor een uitdaging, heeft zij gemerkt dat er tekort geschoten wordt aan kennis en hulp, maar bovenal goodwill! Kaya kwam van de regen in de drup waardoor het bergafwaarts met haar ging. Het ging zo slecht met haar dat ze doodsangsten in haar ogen zag, waardoor zij niet meer kon functioneren.

‘Het gevoel dat ik dood zou gaan bekroop mij’.

‘Alsof ik ieder moment in zou storten, wetende dat mijn besturing in mijn hersenen waar ik geen controle over had gecrasht werd. Zoals een parachutist die last minute zijn parachute open krijgt om te blijven leven’.

‘Die escape had ik niet, omdat het in mijn hoofd gebeurde’. ‘Mijn systeem sloeg op tilt. Later werd duidelijk dat dit gevolg PTSS genoemd wordt.

Na deze tegenslagen is zij gaan uitzoeken wat er uit te zoeken viel, ‘je bent radeloos’. Scans die zij pas jaren later kreeg lieten niks zien. Toen vanuit de breinkliniek werd aangetoond dat Kaya het beeld van iemand met Niet Aangeboren Hersenletsel liet zien, zorgde dat enigszins voor een opluchting. Zoals eerder benoemd, was er geen ‘passend’ vervolgtraject.

kaya02

‘Verstrikt raken in een complex web, waarin geen hand uitgestoken wordt doordat het simpelweg te ingewikkeld is, voelt als genegeerd worden terwijl je opgesloten zit in een kooi midden in de jungle, waar niemand je komt halen.’

Ondanks het ongeluk en gevolgen van dien, wil Kaya vanuit kwaliteiten en mogelijkheden een stem zijn voor de mensen met onzichtbare ziekte/letsel.

Deze lessen hebben Kaya zeker niet alleen negativiteit gebracht. Ze heeft dan ook haar pijn om weten te buigen naar kracht. Na jarenlang nadenken, dromen en verlangen, waarbij het niet en niet in actie durven komen een grote rol speelde, is nu een ander tijdstip aangebroken. Het artikel wat zij las van Yves Dufoor (Taboe Degout) in het BD over NAH en taboe doorbreken, gaf haar het duwtje in de rug wat zij op dat moment nodig had.

Alleen ‘samen’ kunnen we het verschil maken!

Vanuit ‘ervaringskracht’ draagt Kaya voor alle ‘onzichtbare’ haar missie uit. Zonder blikken of blozen, open en bloot, maar bovenal vol eerlijkheid en respect. Dat doet zij op een creatieve manier, waarbij alle thema’s aan bod komen. Optimisme en humor ontbreken niet. Het leven zelf is al serieus genoeg.

Op deze manier wil zij gehoor gegeven aan ieder, zodat jij gezien wordt, met onzichtbare ziekte/letsel.

Alleen dan kan dit ‘onzichtbare’ taboe doorbroken worden!

Zie(i)k – Ziet jou!

Nieuwsgierig geworden, mocht je haar verhaal willen lezen,
of herken je je hierin en wil je jouw verhaal een podium geven?

Volg dan haar via Instagram, Facebook of LinkedIn.

kayazieiklogo