• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Open Dag Brandweer Berghem op 12 juni

Dit jaar heeft Berghem 75 jaar haar eigen brandweerpost. Om dit te vieren zetten de leden van de post op zondag 12 juni de deuren van hun kazerne aan de Kloosterstraat wagenwijd open het publiek tijdens een spectaculaire Open Dag. Tussen 12:00 en 17:00 uur zijn er in en rond de kazerne volop activiteiten voor jong en oud waarnaar u kunt kijken en luisteren, maar waarbij u ook de handen uit de mouwen kunt steken en zelf sommige hulpverleningswerkzaamheden uit mag voeren op diverse stands die gecreëerd zijn door de brandweer. Er zijn regelmatig demonstraties “Vlam in de pan” en op elk heel uur is er een demonstratie waarbij u ziet wat er allemaal komt kijken bij de bestrijding van een brand, een ongeluk met gevaarlijke stoffen of als er iemand bekneld zit in een auto die bevrijd moet worden.

Rondom de kazerne staan verschillende voertuigen opgesteld die u kunt bekijken en waarover u ook deskundige uitleg krijgt. Er staan onder meer een hoogwerker, een waterwagen, een (aantal) tankautospuit(en), een politievoertuig en enkele oude voertuigen van de post Berghem zelf. Een Cobra-team laat zien hoe het met hun bijzondere blustechniek mogelijk is om door een muur te breken en zo van buiten uit een binnenbrand te blussen.

Voor de kinderen zijn er diverse leuke activiteiten en natuurlijk is er voor hen een springkussen. Terwijl zij zich daarop uitleven, kunnen hun ouders terecht bij een voorlichtingsstand over Brandveilig Leven waar allerhande preventietips worden gegeven.

In haar 75-jarig bestaan heeft de Brandweer van Berghem veel meegemaakt. In een speciaal voor de Open Dag samengestelde foto- en filmtentoonstelling kunt u kijken naar foto- en filmmateriaal van onder andere enkele bijzondere branden uit het verleden zoals de molenbrand en de grote branden bij meubelfabriek Haros, de bedrijven Endra en Dreumex en natuurlijk Borgo Meubelen. Ook verschillende branden van boerderijen met een rieten kap die in Berghem hebben plaatsgevonden èn de verhuizing van de post vanuit het gemeentehuis naar de huidige kazerne in 1985 passeren de revue.

Brandweer Berghem heeft een groot afwisselend verzorgingsgebied; naast een aantal industriegebieden en verschillende woonwijken in Berghem en Oss, rukt de post ook uit naar een omvangrijk buitengebied met daarin een deel van natuurgebied De Maashorst. Op jaarbasis worden de brandweerlieden gemiddeld 90 tot 100 maal opgeroepen om hulp te verlenen of een brand te bestrijden.

Tijdens de Open Dag is er voor geïnteresseerden volop de gelegenheid om zich over het geweldige brandweer vak te laten informeren. Wordt u tijdens de Open dag enthousiast; de huidige postleden kunnen nog versterking gebruiken! In het bijzonder mensen die in Berghem en directe omgeving werken worden van harte uitgenodigd te solliciteren.