• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Wethouder zaait bloemen voor bijen bij het JOP

Bloemen voor bijen in Piekenhoef, op woensdag 13 april 2016 om 14.00 uur start Wethouder Johan van der Schoot met inzaaien voor het project Bloemen voor bijen en andere bestuivers bij de JOP aan de Piekenhoefstraat in plan Piekenhoef, Berghem. Vanaf 13.00 uur tot 15.00 uur is Bijenhouders vereniging St. Ambrosius Berghem bij de JOP aanwezig. Bij hen kunt u honingproeven en informatie krijgen over bijen.

Waarom bloemen voor bijen?
Bijen en andere insecten zorgen voor de bestuiving van veel wilde planten en voedselgewassen. Daarmee zijn bijen belangrijk voor de natuur en onze voedselproductie.
Het aantal bestuivende insecten neemt dramatisch af. Rijk, provincies en gemeenten spannen zich in om dit tij te keren. Gemeente Oss doet dat onder meer met het vergroten van het gebied met voedselplanten voor deze diergroep. Door ecologisch beheer van bermen bijvoorbeeld, maar ook met dit soort acties als in Piekenhoef. Deze actie is ook een onderdeel van het actieplan van de gemeente om meer natuur in de stad te maken.

Piekenhoef
De wijk Piekenhoef ontwikkelt zich tot een mooie, groene woonwijk.
Op de plekken waar nog kavels moeten worden verkocht ligt de grond braak. Daar wordt al enige jaren mais gezaaid. In plaats van mais wordt nu ruim 3,5 hectare ingezaaid met bloemen voor bestuivende insecten als vlinders, hommels en bijen. Het gaat om bloemen die veel nectar en/of stuifmeel leveren en die vooral in het voorjaar en najaar bloeien. Soorten als Boekweit, Gele mosterd, Koriander, Karwij, Korenbloem, Dille, Borage, Lupine en Honingklaver.

Bijenhoudersvereniging St. Ambrosius
Bijenhoudersvereniging St. Ambrosius Berghem is sinds 1951 actief in Berghem en omgeving als verbindend element tussen de plaatselijke imkers. De vereniging voorziet aankomend imkers van een bijenvolk en zo mogelijk ook van een coach. Wilt u ook iets doen voor de bijen? De vereniging kan u tips geven uw tuin geschikt(er) te maken voor bestuivende insecten, zoals bijen.