• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

't Gement is fel tegen het windmolenpark Berghem, wat betekent het voor heel Berghem?

Gemeente Oss is van plan een windmolenpark (tot 6 windmolens) te realiseren even ten noorden van industriepark “de Geer”. Direct omwonenden zijn al geïnformeerd door de gemeente Oss. Buurtbewoners die op minder dan 1 kilometer van de eerste windmolen wonen, zoals mensen van het Gement en omgeving, zijn bijgepraat door de Dorpsraad Berghem. De 52 mensen die bij deze bijeenkomst waren, zijn bijna allemaal fel tegen de windmolenpark.

Ze kampen met problemen die het windmolenpark Berghem gaat veroorzaken en vinden dat het park te dicht bij de bouwde kom ligt. De volgende punten van bezwaar zijn naar voren gekomen.

1. Constante geluidshinder, vooral 's nachts. Ook voor dieren!
2. Horizon vervuiling
3. Waarde vermindering huis
4. Gezondheidsrisico met name stress
5. Weidevogels leefgebied wordt verstoord (Kievit,Grutto of Scholekster)
6. Gement heeft al industrie gebied, nu ook nog windmolens?
7. Geluidsnorm van de windmolens is hoger dan de toegestane norm voor motor- en autosport
8. Hinder van knipperend ligt
9. Voldoet Nederland aan Europese wetgeving wat betreft afstand van de windmolens?

Iedere gemeente moet voor 2020 een bepaald percentage aan energie zelf opwekken. Dus een windpark komt er. Andere mogelijkheden zijn onderzocht maar dit was het meest rendabel. Als voorbeeld werd gegeven, de energie opbrengst van 1 windmolen komt overeen met 31.000 zonnepanelen.

De locatie windmolenpark Berghem komt als beste uit de bus. Wat absoluut nog niet wil zeggen dat het hier ook daadwerkelijk komt. Andere locaties worden ook bekeken. Alle punten van bezwaar was de gemeente zich van bewust en worden in het uiteindelijke besluit meegenomen. De gemeente is nu aan het aftasten, welke bezwaren er zijn en hoeveel mensen er bezwaar hebben tegen de eventuele komst van de windmolens.

Inmiddels hebben de omwonenden niet stilgestaan. Komende dagen worden fllyers rondgebracht waarin wordt gevraagd om bezwaar aan te tekenen. Ook is er de website www.windmolensberghem.nl online gegaan. Hier staat het laatste nieuws,informatie en verslagen van de bijeenkomsten.

De bewonersgroep maakt zich zorgen en stelt de vraag, "wat staat ons te wachten?". Daarom willen zij het volgende:
1. De datum om bezwaar aan te tekenen, woensdag 17 maart, moet verlengd worden. De bewoners hebben pas kort geleden gehoord wat er gaat gebeuren.
2. Goed voorgelicht worden voor de geluidsoverlast, gezondheid en wat betekent het voor flora en fauna?
3. Hoever staan de procedures.
4. Een bijeenomkomst voor heel Berghem(-Noord) met goede voorlichting.

Wat betekent het voor heel Berghem?
In de plannen van gemeente Oss staat dat windmolens worden geplaatst van 122 meter hoog tot aan de nok. Daar komen ook nog eens de wieken bij van 64 meter. In totaal 186 meter, de grootste van Nederland! Europese normen geven aan dat de geluidsbelasting door windmolens tot 2 kilometer gehoord kunnen worden. Daar de molens dag en nacht gaan draaien gaat het ook om uw nachtrust!  In Berghem betekent dat met verkeerde windrichting, dat hele wijk 't Reut en alle inwoners tot en met de spoor, ongeveer voor "oud-Berghem", hier last van krijgt. Constante geluidsoverlast!

Iedereen verblijft regelmatig wel eens in dit stukje Berghem. Dus ook van belang voor heel Berghem!

Bezwaar aan tekenen
Om meer tijd te krijgen om uit te zoeken wat Berghem-Noord staat te wachten, vraagt de bewonersgroep de inwoners aan bezwaar aan te tekenen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met de tekst; "Bij gebrek aan goede voorlichting teken ik bezwaar aan tegen het windmolenpark Berghem". Wel met naam en adres!

Bezwaar tegen het voorstel kan tot en met woensdag 17 maart ingediend worden. Op deze datum geeft dorpsraad Berghem een advies aan de gemeenteraad Oss. De beslissing ligt bij hen!