• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Wie was er eerder Berchem Sport of Berghem sport?

Mooi Berghem plaatste een tijdje geleden het artikel 'Naam 'Berghem' van onze woonplaats is niet uniek!' en 'Touristische 'Berghem' ligt in het buurland Duitsland!' Er zijn namelijk in de wereld meer woonplaatsen die 'Berghem' heten en daar maken we de komende tijd kennis mee. In die artikelen werden Bergamo in Italie en Bergheim in Duitsland belicht. Deze keer gaan we naar het andere buurland, namelijk België! In België ligt de plaats 'Berchem' in de gemeente Antwerpen.

Berchem is altijd zelfstandige gemeente geweest. Tijdens de Duitse bezetting werd de zelfstandigheid opgeheven vanaf 1 januari 1942 en werd Berchem een van de districten van de fusiegemeente 'Groot-Antwerpen'. Na de oorlog werd Berchem terug een zelfstandige gemeente tot ze op 1 januari 1983 bij Antwerpen werd gevoegd. Berchem telt nu maar liefst 41.806 inwoners.

Berchem is een hele oude plaats. Volgens de overlevering richtte Sint-Willibrordus tijdens een bezoek in 710 zelf een houten bidkapel op in het toenmalige Berchembos, die later evenwel door de Noormannen werd verwoest. Er kwam een stenen kapel voor in de plaats. De oudste gedeelten van de huidige kerk dateren van het einde van de 15e eeuw. Het gaat hier over de Sint-Willibrorduskerk, de oudste kerk van Berchem (Antwerpen). Dus Berchem heeft net als Berghem een Sint-Willibrorduskerk! 

En deze oude plaats heeft nog meer bezienwaardigheden zoals het beschermde stadgezicht Zurenborg, vele kerken en basilieken, liefhebbers van architectuur vinden beslist hun gading, voormalige bioscoop 'Berchem Palace', vele herenhuizen, het Vlaams Tram- en Autobusmuseum (VlaTAM) in de voormalige (thans beschermde) tramloods Groenenhoek, het gemeentelijk sportcentrum en het stadion van de voetbalclub Koninklijke Berchem Sport.

Over voetbal gesproken. De Berghemse voetbalvereniging heet ook Berghem Sport. Bij de oprichting van Berghem Sport heeft de club naar de naam 'Berchem Sport' gekeken, de Belgische voetbalclub bestaat al vanaf 1906, en heeft die naam ook gekozen. Bij een jubileum van Berghem Sport heeft de Berghemse voetbalclub het Belgische Berchem Sport uitgenodigd voor een jubileumwedstrijd.

Berghem heette vroeger ook 'Berchem'. Zie hier een voorbeeld van een tekening uit 'Het Vagevenster' van Berchs-heem. 

bercheminberghem

Jullie zijn nu een beetje op de hoogte van 'Berchem' in België en van de woonplaatsen 'Bèrghem' in Italia en 'Bergheim' in Duitsland. De volgende keer staat weer een andere 'Berghem' op het programma.