• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Naam 'Berghem' van onze woonplaats is niet uniek!

Naam 'Berghem' van onze woonplaats is niet uniek! Er zijn namelijk in de wereld meer woonplaatsen die 'Berghem' heten en daar maken we de komende tijd kennis mee. Laatst plaatste Mooi Berghem een artikel over de tegenstander van Ajax, Atalanta Bergamo. Bergamo, deze naam is ontstaan van twee woorden. De naam `Berghem` is waarschijnlijk afgeleid

van de woorden `Berga` en `Haim`, die respectievelijk 'Berg' en 'woonplaats' betekenen. Ditzelfde geldt voor Bergamo in Italië.

Bergamo is een stad in de Italiaanse regio Lombardije, 40 kilometer ten oosten van Milaan. Het is de hoofdstad van de provincie Bergamo. De naam Bergamo wordt in het lokaal dialect geschreven als "Bèrghem", hetgeen zijn oorsprong vindt in een Lombardisch-Germaans dialect. Bergamo is een der oudste steden van Lombardije met elementen van zowel Etruskische als Keltische en Romeinse cultuur. De stad heeft ca. 120.000 inwoners.

Bergamo kan worden onderverdeeld in een hoog en een laag gedeelte. Het hoge gedeelte is de oude middeleeuwse stad, die in de 16e eeuw tijdens de Venetiaanse overheersing werd ommuurd. Centraal ligt de Piazza Vecchia, met daaraan onder andere het Palazzo della Ragione, de dom en de kerk Santa Maria Maggiore, met daarin het graf van de musicus Gaetano Donizetti.

Het laaggelegen deel van de stad, onder andere door middel van een kabeltrein verbonden met het oude centrum, herbergt behalve instellingen als het gemeente- en provinciehuis, ook de meeste woonwijken, het station en het bezienswaardige museum Accademia Carrara met werken van Botticelli, Rubens en Rafaël. Bergamo heeft verder een luchthaven, Orio al Serio, die behalve voor nationaal verkeer ook gebruikt wordt door goedkopere internationale luchtvaartmaatschappijen en wordt beschouwd als de derde luchthaven van Milaan. Vanaf Schiphol bestaat een rechtstreekse vliegverbinding, evenals vanaf Eindhoven, Maastricht en Charleroi (Brussel) (CRL).

Geschiedenis
Bergamo ligt op de plek van de oude plaats Bergomum, die werd opgericht als nederzetting van de Cenomanistam. In 49 v.Chr. werd het een Romeinse gemeente. Op het hoogtepunt woonden er 10.000 mensen. Deze stad werd in de 5e eeuw vernietigd door Attila de Hun. Vanaf de 6e eeuw was Bergamo een belangrijk Lombardisch hertogdom tot aan de verovering van het Koninkrijk Lombardije door Karel de Grote.

Corona
In 2020 werd 60% van de bevolking van Bergamo door de COVID-19-pandemie besmet (er waren anti-stoffen gemeten) en waren er begin april 4.500 mensen overleden. De IC-capaciteit kon het niet meer aan, waardoor code zwart werd uitgegeven. De bewoners zagen constant lijkwagens voorbij komen en de crematoria werkten hard om het aantal doden door COVID-19 te begraven en te cremeren.

Sport
Atalanta Bergamo is de professionele voetbalploeg van de stad Bergamo en speelt in het Stadio Atleti Azzurri d'Italia. Atalanta Bergamo is vaak actief op het hoogste Italiaanse niveau de Serie A. Op 27 oktober speelde Ajax in de Champions Leaque tegen Atalante Bergamo. Het werd 2-2. Op woensdag 9 december is de return in Amsterdam.

Bergamo is bekend van de wielersport. De Ronde van Italië heeft regelmatig ritaankomsten in de stad. Ook is Bergamo regelmatig de aankomstplaats van de wielerklassieker Ronde van Lombardije. De finish is dan doorgaans in de bovenstad Bergamo Alta.

Altijd leuk als je op vakantie je plaatsnaam tegenkomt, op wat voor manier dan ook. Berghemnaar Hans mailde Mooi Berghem in september 2019 dan ook een foto van een T-shirt dat hij in de etalage van een winkel tegenkwam in het oude centrum van Bergamo.

bergamo

Jullie zijn nu een beetje op de hoogte van de woonplaats 'Bèrghem' in Italia. De volgende keer staat weer een andere 'Berghem' op het programma.