• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Bijenhoudersvereniging St. Ambrosius bij Berghem Bruist, ervaringen als startende imkers!

De bijenhoudersvereniging St. Ambrosius uit Berghem is aanstaande zondag present bij Berghem Bruist. Ze hebben er twee nieuwe imkers bij gekregen. Sharon en Monique schreven een interessant stukje als beginnend imker. Dat kun jij hieronder lezen. Maar op zondag 15 september kun je alles vragen en zien bij Berghem Bruist. Daar hebben ze een kraampje over het mooie bijenvolk. 

Daarom is het ook zo leuk om onze ervaringen als beginnend imker te delen met zeer ervaren Imkers, die deze prachtige hobby al jaren met passie uitoefenen. Ik heb al heel lang met het idee rond gelopen om honingbijen te gaan houden. Maar hoe kom je nou in contact met iemand die er al veel vanaf weet, waar haal je je bijen? Zo had ik nog veel meer vragen die mij tegenhielden om te beginnen met Imkeren.

20220521 113905

Totdat ik dus een oproepje las op facebook. Volgens mij was dit via “Mooi Berghem” waarin een leuk informatief artikeltje was geplaatst over bijen houden in Berghem. Het artikeltje eindigde met ... We zoeken nog bijen liefhebbers die ook lid willen worden van onze bijenhoudersvereniging. Zo ben ik in contact gekomen met St.Ambrosius. In Augustus hadden we afgesproken op de kinderboerderij waar ook een zichtkas stond. Hier heb ik super veel informatie over de bijen gekregen, mijn interesse in de bijen was tijdens dit gesprek alleen maar meer geworden. Ik heb me dan ook meteen aangemeld voor een bijencursus Van NBV “Basiscursus Imkeren” Ook ben ik lid geworden van de bijenhoudersvereniging St Ambrosius in Berghem. Zo heb ik mijn eerste bijenvolkje van de vereniging ontvangen.

20220521 114457

De vereniging stelt voor elk nieuw lid een bijenvolkje beschikbaar. Binnen de vereniging is er een “mentor” die je opgang helpt om het volkje te verzorgen. Samen hebben we eind augustus de nieuwe “woonplek” voor de bijen uitgezocht. Er moest nogal met veel aspecten rekening gehouden worden. Ten eerste mag er niemand overlast van hebben, niet te veel schaduw en zo zijn er nog tal van factoren die een rol spelen om een geschikte woonplek te vinden. Na de nodige inspectie hadden we een geschikte plek in mijn eigen tuin gevonden.

In oktober was het dan zover ik had mijn eigen bijen in mijn tuin. Op de laatste dag van 2021 kwam er een “mentor” langs om de bijen te behandelen tegen Varroa, dit was de eerste keer dat ik de bijen zag rondzwermen (het was een van de warmste oudejaarsdag ooit) 16 graden. Het overwinteren kon beginnen. Ondertussen was de cursus in Rosmalen begonnen, theorie in de winterperiode en de praktijk begon in april. Ook hier veel enthousiaste medecursisten en zeer veel van elkaar geleerd. In deze periode ben ik met Monique in contact gekomen, de bijen van Monique stonden op dat moment bij iemand anders, maar helaas was er overlast van de bijen op de plek waar ze stonden, met spoed heeft Monique samen met haar man alle bijen in de auto gezet en overgebracht naar hun nieuwe plekje, gezellig bij mijn bijtjes. Ook had ze net na de winter een stille moerwisseling gehad, al met al een roerig begin van het “bijenseizoen”.

20220521 115025

In April groeide ons bijenvolk hard, het was heerlijk voorjaarsweer en er was veel stuifmeel te halen voor de bijen. Het is prachtig om te zien hoe snel je volkje aan het groeien is. Voor Monique en mij is dit een leerzame tijd geweest, we hebben veel met elkaar kunnen overleggen en als we het even niet wisten dan vroegen we aan onze mentor advies. Mijn Basiscursus als beginnend Imker had ik ondertussen het theoriegedeelte met succes afgesloten. Zo waren we bij de cursus ook in de praktijk bezig met de bijen, het lastigste was om de koningin te vinden, deze hadden we dan ook niet gevonden. Gelukkig hebben we bij ons eigen volkje de koningin wel zien rondlopen en hebben we haar kunnen merken. Vaak was het wel zo dat we met onze eigen bijen vooruitliepen op de cursus, wanneer ik vragen had over onze eigen bijen, kon ik het altijd overleggen met mijn medecursisten.

Zo was april een leuke en leerzame maand. De bijen bleven op en aanvliegen, ondertussen had ik ook kennis gemaakt met de eerste bijensteken, geen pretje maar gelukkig geen allergische reactie. 29 mei was het dan zover, slingeren op de kinderboerderij, ja dit was voor ons toch wel het hoogte punt van het “bijenseizoen.” Het was een geslaagde dag met enthousiaste kinderen en ouders, iedereen mocht proeven van de heerlijke honing. Alles was goed geregeld en we hebben daar onze eerste honing mogen slingeren. Na een dag slingeren gingen we met een emmer vol heerlijke honing naar huis. De honing hebben we meteen in een mooi potje gedaan en trots gedeeld met onze familie en vrienden. 9 juli mochten we voor de 2e keer honing slingeren.

20220521 115449

Niet op de kinderboerderij maar gewoon thuis. Via de bijenhoudersvereniging hadden we een slinger kunnen lenen. We gingen slingeren in de buurt van onze bijen, maar waar wij stonden hadden we alles goed afgesloten. Helaas toch niet goed genoeg, via een omweg door de deuren die open stonden kwamen onze bijen toch richting de honing...

Een goede les voor de volgende keer, alles goed afsluiten want er zijn meerdere wegen die leiden naar de “honing.” In augustus zijn we begonnen met “varroabestrijding". Eind Augustus zijn we gestart met het bijvoeren van Suikerwater want de bijen gaan zich op maken voor de winter.

Op 27 december hebben de bijen de laatste behandeling gehad tegen Varroa. Helaas heeft 1 volkje de winter niet overleefd. Omdat we niet wisten wat de doodsoorzaak van de bijen was, hebben we alle was verwijderd en omgesmolten tot leuke kaarsen.Eind maart, hadden we de bijen alweer volop gespot. In deze periode zijn ze al druk bezig met het verzamelen van stuifmeel. We starten dit 2e bijenseizoen met 2 bijenvolken. Wij kijken weer uit naar een mooi en leerzaam BIJENSEIZOEN!

Sharon v.d. Heijden

bijensintambrosiusfolder

Archieffoto's, begin van de carriere in 2022