Interessante lezing 'bijgeloof' op 1 februari in heemkamer BerchsHeem
Op 1 februari 2024 wordt er in de Heemkamer een lezing gegeven door Paul Spapens met als onderwerp 'Bijgeloof'. Er is over dit onderwerp veel te vertellen. Ga uzelf maar eens na. Denk bijvoorbeeld aan het aanroepen van de heilige Antonius bij vermiste dingen. De lezing begint om 19.30 uur en iedereen die hierin is geïnteresseerd is (ook niet leden) van harte welkom.
De koffie staat klaar. We hopen op een grote belangstelling.
'Bijgeloof in Brabant' is het onderwerp van een lezing die op donderdagavond 1 februari wordt georganiseerd in de Heemkamer, Osseweg 49 in Berghem. Aanvang 19.30 uur. De door heemkundekring Berchs Heem georganiseerde lezing wordt gegeven door Paul Spapens. Deze Brabantse journalist en schrijver is gespecialiseerd in Brabants volksgeloof. Bijgeloof is daar een tot de verbeelding sprekend en voor iedereen herkenbaar onderdeel van.
Paul Spapens staat garant voor een plezierige lezing, met veel interessante foto's. Hij is voormalig dagbladjournalist en hij publiceerde tientallen boeken over Brabantse onderwerpen, in het bijzonder immaterieel erfgoed.
Paul Spapens baseert zijn lezing deels op zijn boek 'Bijgeloof van alledag'. In dit succesvolle boek geeft hij voor elke dag van het jaar een voorbeeld van een bijgelovige praktijk. Zijn journalistieke achtergrond blijkt uit de keuze van de voorbeelden. Deze staan zeer dicht bij de belevingswereld van vandaag. Tijdens zijn lezing laat Paul Spapens zien dat bijgeloof nadrukkelijk een onderdeel is van het leven van de Brabander van nu.
Talrijke bekende uitingen passeren de revue, zoals het afkloppen op (ongelakt) hout, niet onder een ladder doorlopen, 'gezondheid wensen' als iemand niest en het fenomeen van het gelukbrengend hoefijzer. Tijdens de lezing worden op een deskundige manier achtergronden, herkomst en dergelijke beschreven. En getoond, want het interessante verhaal wordt ondersteund door talrijke mooie foto's.
Bijzonder aan deze lezing is dat hij 'interactief' is. Voortdurend nodigt Paul Spapens de bezoekers uit om zelf met voorbeelden te komen van bijgelovige praktijken. Door de brede culturele aanpak van het onderwerp roept het verhaal van Paul Spapens veel herkenning op. De lezing sluit aan bij een groeiende belangstelling voor het fenomeen van bijgeloof.