• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Voet elektriciteitskast is gezet, begin voor zuurstofrijk water in Bergse vijver!

Afgelopen donderdag is de voet gezet van de elektriciteitskast aan de Waatselaarstraat/visvijver. Het bovengedeelte van de kast en de aarding wordt in orde gemaakt als de kabel van Enexis ingegraven is. De kabel wordt gelegd door vrijwilligers van de Bergse vijver en visvereniging HVS Ons Genoegen. Als deze gelegd is, kan de pomp ook meteen aangesloten worden en gaan werken na

de werkzaamheden van Enexis. Dit is het begin van zuurstofrijke Berghemse vijver.

De visvijver aan de Waatselaarstraat in Berghem wordt al een paar jaar geteisterd door een wildgroei van zogenaamde eendenkroos. Buiten het feit dat vissen hierdoor onmogelijk wordt, is het vooral een gevaar voor het visbestand. Vrijwilligers van visvereniging HSV Ons Genoegen meten regelmatig het zuurstofgehalte. Die moet waarde 6 zijn. Vorig jaar rond deze tijd was het gedaald naar 1,4! Dus alle hens aan dek en moest  nogmaals worden ingegrepen bij de visvijver in Berghem. 

Met vereende krachten van Gemeente Oss, Waterschap, Dorpsraad Berghem, HSV Ons Genoegen en een flink aantal vrijwilligers werd opnieuw, inmiddels al voor het derde jaar op rij, enkele tonnen eendenkroos verwijderd. Er werd met man en macht gewerkt aan een herstel van de waterkwaliteit. Er werd tijdelijk zuurstofrijk water vanuit de naastliggende wetering in de vijver gepompt. Dat gebeurde met dieselpomp en dat is slecht voor het milieu en kost heel veel geld.

Er moest dus een permanente oplossing voor gevonden worden. Aanleg voor een stroompunt is gewenst voor een elektrische pomp. Als die stroompunt er is, wil de men graag een doorvoerbeluchter, een fontein, realiseren. Dan is er altijd zuurstofrijk water! 

Hiermee is een goede basis gelegd om een blijvende oplossing te realiseren voor dit prachtige stukje Berghemse natuur.

Archiefoto's Harold Mazen, opruimen eendenkroos in 2022!

{flickr set=72177720300765874}