• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Anderhalvemeterkomedie op 18 september in de Hoessenbosch

Theatergroep BLUV brengt, als een van de weinige amateurtoneelverenigingen in de omgeving, dit jaar toch een toneelstuk op de planken. Op 18 september speelt de voorstelling De Knecht van Twee Meesters, onder regie van oud-Lithenaar Harold Schraven, in Theater Hoessenbosch in Berghem. Linda van Doorn, eveneens geboren en getogen in Lith en nu woonachtig in Oss, speelt dit jaar voor de zesde keer in een voorstelling van BLUV.

De reprise van de voorstelling Oorlogstuig, die onder andere tijdens 75 jaar Bevrijding in Kamp Vught gespeeld zou worden, moest door de coronacrisis helaas met een jaar uitgesteld worden. Of ‘De Knecht’ van Carlo Goldoni, waar de groep vlak voor de corona-uitbraak mee begonnen was, gespeeld kon worden was lang onzeker. “We hebben eerst een week of vijf via een online verbinding gerepeteerd”, vertelt Harold Schraven. “Dat ging op zich prima, omdat we op dat moment nog vooral met tekst leren en tekstbeleving bezig waren. We besloten de persconferentie waarbij eventueel versoepelingen zouden worden aangekondigd af te wachten, om groen licht te geven voor het uitvoeren van de voorstelling. Toen we hoorden dat we voortaan meer dan 30 personen kwijt zouden mogen, besloten we ervoor te gaan.”
De Knecht
Beatrice Rasponi komt, verkleed als haar overleden broer Federigo, naar Venetië omdat ze op zoek is naar haar geliefde Florindo die de dood van haar broer op z’n geweten heeft. Zij neemt haar intrek in de herberg waar ook Florindo verblijft, zonder dat zij dit van elkaar weten. Na haar aankomst ontmoet ze de ‘schone Clarice’, die met haar broer Federigo had moeten trouwen, maar nu staat te popelen om met haar ware liefde Silvio in het huwelijksbootje te treden. Ondertussen leidt de ietwat onnozele en hongerige Truffaldino zijn eigen leven tussen wraak, complot en problemen van anderen. Hij treedt in dienst bij zijn meesters Beatrice én Florindo en zijn grootste zorg is dat zij elkaar niet treffen. Maar algauw raakt hij verstrikt in zijn eigen leugens. Een komische en groteske voorstelling, vol muziek, energie, snelle verwikkelingen, liefde, misverstanden, jaloezie, schijnwijsheid, hebzucht en een hele berg lekker eten.
Harold Schraven neemt naast de regie, ook de rol van Truffaldino op zich. “Het is een uitdaging voor me om naast de regie ook deze rol op me te nemen, maar ik vind het heerlijk om weer aan een komedie te kunnen werken. Na het zwaardere Oorlogstuig had ik hier wel zin in en ik kan me voorstellen dat mensen na de corona-ellende graag een luchtige avond in het theater beleven.
We gieten de klassieker ‘De Knecht van Twee Meesters’ in een nieuw jasje, en ik werk weer met een goede cast, met dit jaar een aantal nieuwe ervaren spelers.”
Linda van Doorn zag door de coronacrisis de reprise van Oorlogstuig aan zich voorbijgaan. “Ik pinkte wel even een traantje weg, toen uit één van de persconferenties bleek dat we voorlopig geen theater meer van binnen zouden zien. Gelukkig kunnen we nu dan toch de planken op. Een komedie is een prima genre voor deze tijd.”
Toer langs theaters
Zoals elk jaar toert Theatergroep BLUV langs verschillende openluchttheaters of tot theater omgebouwde locaties in Brabant. De voorstelling start in Den Bosch en doet daarna Someren, Best, Berghem en Haarsteeg aan. Alle voorstellingen beginnen om 20:00 uur en kaarten zijn te koop via www.tgbluv.nl. Bij elke voorstelling zijn mensen aanwezig die zorgen dat de coronaregels goed kunnen worden nageleefd, zodat iedereen op een veilige manier kennis kan maken met De Knecht van Twee Meesters.
Kaarten zijn te koop via www.tgbluv.nl