• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

10 vragen aan cv De Durzetters, 33jarig bestaan (2)

durzetterspanelHet was een zaterdagmorgen en Mooiberghem.nl werd hartelijke ontvangen in de schuur van Jos v.d. Wetering durzetters33jaar02waar de Durzetters hun carnavalswagen bouwen: "Eerst pauze met een bakje koffie en een koekkie", was de groet. In de gezellige kantine viel meteen op dat aan de rechtse wand allemaal mooie foto's van de historie van de Durzetters hingen. Aan de linkse wand  hingen ook allemaal mooie foto's.....niet van de carnavalswagens maar aantrekkelijke "babes"! Warmpjes hing hier tussenin de foto van Prins Werner d'un Urste (lid van de Durzetters) en adjudant Mark. Toevallig of niet, de Durzetters gingen allemaal aan de rechtse kant zitten met uitzicht op......Prins Werner d'un Urste!

durzetterswagen2011

Het "panel" vlnr Jeroen Martens, Adrie vd Wetering, Cristian Arts, Roger Gremmen, Bert v Uden en John Martens (zie foto) zaten klaar om de vragen van Mooiberghem te beantwoorden. Het was heel gezellig en tussen de vragen door allemaal anekdotes en mooie verhalen van de Durzetters. Gelukkig kon Harold dat allemaal niet opschrijven, anders
had Mooiberghem wel 10 delen gehad over de Durzetters.

1. Wie waren er, 33 jaar geleden, bij de oprichting aanwezig en nu nog steeds lid?
John Martens, Appie en Johan v.d. Wetering (zie foto deel 1).

2. Hoeveel leden hadden de Durzetters toen en nu?
In 1979 starten wij met ongeveer 15 leden en op dit moment zo'n 25 leden, exclusief de aanhang.

durzettersbouwen02

3. Hoelang bouwen jullie per carnavalswagen?

Wij starten op 1 oktober en dan tot en met de optocht, dus zo'n 3 tot 4 maanden. Op dit moment bouwen wij iedere doordeweeks dag van 19 tot 22uur en op de zaterdag met gemiddeld zo'n 10 personen. Na het werk ff gezellig wat drinken in onze kantine. Op het laatst zijn we veel meer mensen aanwezig om te plakken en te verven. Dan werken we ook op zondag tot het klaar is. Omgerekend zitten tusssen 3000-3500 uren in het bouwen van onze wagen, maar wel voor een goed en mooi doel: de verlichte optocht in Berghem!!!

4. Hoeveel lichtjes zitten er in jullie wagen?
Wij gebruiken "kermislampjes", 10 Watt, wel zo'n 5000! Wat een verschil met de eerste wagen: 10 lampen en 4 bouwlampen!

durzettersbouwen01

5. Hoeveel liters verf, gaas, betonijzer en papier gebruiken jullie?
Het was ff rekenen voor de Durzetters maar na een half uur waren zij eruit: 50 liter verf, 14 rollen maal 50 meter is 700M2 gaas, 4000m betonijzer (wel 4 km!!!.... van Berghem naar Herpen), 30kg behangplak en meters hoge telefoonboeken en printerspapier.

6. Hoeveel 1e prijzen hebben jullie gehaald?
We gaan voor de "ster"! We zijn 9 keer 1e geworden en de 10e komt eraan....Als dat zo is, dan komt er een grote ster op onze shirts en op onze wagen!

7. Wat is jullie mooiste wagen?
Er bestond geen twijfel bij de Durzetters. De wagen van 2009, De Lionking, was de mooiste! De wagen, het ontwerp, de kleding was top! Hiermee hadden ze nog meegedaan in Groesbeek. En sommige vertelden....de mooiste moet nog komen!

durzettersbouwen03

8. Hoe ziet de organisatie bij de Durzetters eruit?
John Martens is de voorzitter. Hij volgde Werner Broers (5 jaar) en Appie v.d. Wetering (25jaar voorzitter!) op. Roger Gremmen is secretaris en Appie is penningmeester.
John Martens en Roger Gremmen zijn de ontwerpers en de vormers, Andre v.d. Broek, Jeroen Martens en Hans v.d. Wetering voor de beweging, Christian Arts voor de electro, de dames voor de kleding en de beste plakker van het gezelschap is Prins Werner d'un Urste, hij plekt zo goed! Plakken en verven helpt iedereen mee, maar de helft van het plakken wordt de jeugd gedaan.

9. Organiseert de Durzetters ook andere activeiten?
We zijn al een half jaar bezig met de carnavalwagen en wij organiseren nog de jaarlijkse BQ. Dit jaar waren zo'n 70 mensen aanwezig. Zaterdag 22 december hebben
wij een groot feest in Berchplaets van ons 33 jaar bestaan! Komt allen, komt allen.....

durzetterswagen2012

10. Staan de opvolgers al klaar?
Jazeker, de Durzetterkus! Leeftijden van 15 jaar tot een paar weken, de jongste aanwinst van Marc en Corry Schuurmans! Bouwen van een carnavalswagen daar groeien zij mee op en zij bouwen ook zelf een wagen.

Durzetters, hartelijk dank voor deze gezellige "meeting". Jullie zijn een mooie carnavalsvereniging waar de warmte er vanuit straalt. Heel veel succes met jullie jubileum en het feest, de verlichte optocht (misschien de "ster"?) en heel veel plezier met jullie Prins Werner dún Urste! Alaaf, alaaf, alaaaaaf. Mooiberghem houdt jullie in de gaten....

Meer info en mooie foto's van de historie van De Durzetters: www.durzetters.nl

durzetters33jaar