• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

CV De Durzetters kijken terug op 33-jarig bestaan

durzetters3oprichtersHet was eind jaren 70. Een groepje pubers met o.a. Wiljan v. Aalst, Heinie v. Gaal, John Martens, Jelco v. Tooren, Conny v.d. Bogaard, Eric Gijsbers, Leo Hoeks en John v. Duinhoven bouwden op een bolderwagen een carnavalswagen. Ze wilden na 2 jaar een grotere wagen bouwen en gingen naar Cor en Mien v.d. Wetering om daar te vragen of zij in de schuur mochten bouwen. En dat kon natuurlijk en daar sloten ook Adrie (Appie) en Johan v.d. Wetering aan. Het viel tegen om een grotere wagen te bouwen en de meeste hadden de gedachten om stoppen. durzetters33jaar02Toen zei "Kleine Brands": "Kom op jongens, jullie moeten dur zetten", en zo gebeurde het. Zij bouwde rond 1980 hun eerst grote wagen en dankzij de "Kleine Brands" werd "De Durzetters" opgericht. De drie muskertiers John Martens en Appie en Johan v.d. Wetering (zie foto) waren er toen al bij.

durzetterseerstewagen

De eerste wagen die ze bouwden was in 1980 met nummer 20. Iedere jaar werd er groter en mooier gebouwd. Ook de familie v.d. Wetering voegde zich toe met o.a. Hans, Karin, Myriam en Hetty v.d. Wetering. Natuurlijk na een tijdje ook kun aanhang! De eerste 2 jaar was de optocht overdag. Maar toen kwam de Stichting in 1984 met het idee om een verlichte optocht te gaan organiseren. Alle carnavalsverenigingen waren tegen, maar Jan v. Aalst vroeg: "geef ons een jaar de kans en haal bij mij de verlichting". Zo gebeurde het weer. De Durzetters hadden op de eerste verlichte wagen 10 lampen en 4 bouwlampen, een verschil met tegenwoordig! De Bietenbouwers wonnen de eerste verlichte optocht in Berghem en de Durzetters wonnen de 2e verlichte optocht met een pop van Gert-Jan Theunisse en burgemeester Straatsma (foto's 1984).

durzettersbordcorenmien

De Durzetters zetten maar dur en wonnen veel prijzen. De ene wagen was nog mooier als de andere. Bij de Durzetters vielen sommige mensen af, sloten ook weer mensen aan en het is altijd een gezellige cv gebleven! Steeds werd er bij Cor en Mien v.d. Wetering gebouwd tot 8 jaar geleden. Toen verhuisden De Durzetters naar de loods van Jos v.d. Wetering waar zij nu nog steeds bouwen. Mien en Cor hadden na 11 jaar nog een aandenken gekregen, waar de Durzetters hun 2e huis hadden.

durzettersjeugdprins2012

Dit carnavalsjaar, 2012-2013, is een speciaal jaar. De Durzetters bestaan 33 jaar! Dit jaar was Vince Martens van de Durzetters de jeugdprins van het KnolenrijkPrins20122013 en onlangs is Werner Broers onthuld als Werner d'un Urste van het Knollenrijk.

De spreuk van hen is natuurlijk: "We zetten dur!"

Het kan niet zijn mooier voor De Durzetters, 2 prinsen in de gelederen!

Als hoogtepunt van het 33-jarig bestaan organiseren zij op zaterdag 22 december een groot feest in de Berchplaets. Komen jullie ook?

Volgende week op Mooiberghem deel 2: 10 vragen aan de Durzetters!

 durzetters33jaar