• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Wat betekenen ruimere coronamaatregelen voor sportverenigingen?

Er is onduidelijkheid over de soepelere regels voor de sport voor jeugd en jongeren. Bij het Ministerie is nog niet duidelijk wie wat waar mag aanbieden vanaf 29 april. In deze brief leest u wat wel en wat nog even niet kan. Wat is er aan de hand? Het Rijk heeft de maatregelen voor sporten door jeugd en jongeren versoepeld. Zo mag uw organisatie na 29 april onder een aantal voorwaarden sportactiviteiten aanbieden aan jeugd en jongeren in de buitenruimte. Deze verruiming heeft heel veel reacties losgemaakt. Daar zijn we heel blij mee. Allerlei buitensportorganisaties staan te trappelen om aan de slag te gaan. We willen dat vanaf 29 april snel mogelijk maken. We hebben daarom het Sport Expertisecentrum (SEC) gevraagd om dit te coördineren en begeleiden.

Maar ook binnensportverenigingen willen hun sport buiten aanbieden. Net als commerciële sportaanbieders, scoutingverenigingen staan ze klaar om hun spelaanbod buiten te hervatten. Watersportverenigingen willen hun boten te water laten. En allerlei jeugdclubs willen ook sportactiviteiten gaan organiseren. Daarbij is niet duidelijk wat er precies geldt voor “sporten onder begeleiding’. Ook is het onduidelijk of speelveldjes of Cruijffcourts gebruikt mogen worden.
De nieuwe maatregelen zijn dus nog niet duidelijk. Het is hierdoor een risico dat er vanaf 29 april ongewenste situaties ontstaan, die de bestrijding van het coronavirus moeilijker maken. Tot die onduidelijkheid is opgelost, blijft onze noodverordening gelden. Die bepaalt dat alle sportaccommodaties gesloten moeten zijn.

Wat spreken we daarom af?
De gemeente handhaaft de (leef)regels die nodig zijn om het coronavirus aan te pakken. We doen dat met een noodverordening. Daarin staat nu dat alle sportaccommodaties gesloten moeten zijn. Door de versoepelde regels vanaf 29 april moeten we eerst de noodverordening aanpassen. Dat gebeurt voor 29 april, maar we kunnen dat pas als het ministerie helemaal duidelijk gemaakt heeft wie wat en waar aan sportactiviteiten mag aanbieden.

Ons advies
Houd goed de gemeentelijke website in de gaten. We verwachten in de loop van de komende week voldoende duidelijkheid van het Rijk om de ruimere maatregelen veilig te kunnen uitvoeren. Pas dan kunnen we de noodverordening aanpassen aan de nieuwe regels. Elke sportaanbieder moet zich dan houden aan deze nieuwe regels. We werken hard aan een Q&A-reeks, die vanaf 29 april op de gemeentelijke website is te zien.

U moet uw sportaanbod aanmelden bij het Sport Expertise Centrum. Als uw aanbod voldoet aan de richtlijnen van het RIVM, krijgt u een bevestiging van de gemeente Oss dat u mag starten.

Twijfelt u of een activiteit is toegestaan of niet? Neem dan vooraf contact op met het SEC (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of met de gemeente Oss (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Samen lossen we de coronacrisis op.

Met vriendelijke groeten,

Kees van Geffen, wethouder Sport c.a.