• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

In het zonnetje, Jos en Lia van de Wetering

Afgelopen week ging onze redactie op pad om een bijzonder echtpaar in het zonnetje te zetten. Bij de laatste oproep kregen we namelijk een prachtige mail van Werner Broers, die had een zeer geschikte kandidaat voor ons ‘zonnetje’. Een echtpaar dat in feite aan de wieg stond van ‘onze’ verlichte optocht, en dat echt al jaaaaaaren lang voor ‘jan en alleman’ klaar staat, waarbij ze zelf liever op de achtergrond willen blijven. Daarom gingen wij, midden in het hoogseizoen van de Bergse wagenbouwers, dit echtpaar in een dikverdiend zonnetje zetten. Ijzig koud is het deze avond, als we gewapend met een prachtige bos bloemen van Maike, en iets lekkers van onze Bergse bierbrouwer, de auto in stappen.

Met de kachel op standje sambal rijden we de Hoesenboslaan in op weg naar Jos en Lia vd Wetering, waar we afgesproken hebben met initiatiefnemer Werner Broers.
We kunnen met veul moeite een plekske vinden vur d’n auto, want deze dagen is het natuurlijk kei druk bij Jos en Lia vd Wetering. We moeten rasbouwer Werner natuurlijk uit de bouwschuur van de Durzetters plukken, en hij loopt voorop naar de achterdeur waar hij ook zonder bellen of kloppen gewoon doorloopt. Tja, het lijkt net of we hier thuis binnenlopen zegt ie, zo lang wij hier al komen. Jos zit lekker onderuit recht voor de televisie, en Lia zit net aan de koffie met een van hun dochters. Toevallig natuurlijk! 
Wij leggen uit wie we zijn, waarvoor we komen, en natuurlijk wie hun heeft opgegeven. We verrassen Lia met de bloemen en geven Jos een heerlijk Bergs alaafke. “Vat ekkes unne stoel” zegt Jos, en dan het duurt het ook nie lang of Lia zorgt voor een lekker bekske koffie met een flinke koek.

Jos en Lia zijn zoals Werner al mooi omschreef mensen met een hart van goud, welke al sinds 1982 enkele bouwlocatie’s op hun perceel beschikbaar stellen voor de bergse wagenbouwers . Zij stonden dus letterlijk aan de wieg van de verlichte optocht, en hebben nog steeds een gigantisch groot hart voor het bergse carnaval en hun wagenbouwers.
De mensen wisten Jos vruuger al vur van alles en nog wat te vinden hier in Berghem. Hij kwam altijd wel met een oplossing voor een probleem. Zo was ie toendertijd elke zondag d’n hele dag bezig om voor de ponyclub de pony’s op locatie te brengen en weer mee terug te nemen. En ook voor de toenmalige verkenners was hij meer dan 15 jaar actief met van alles en nog wat.

En wa denkte van al die carnavalswagens opbouwen. Iedereen wist ‘m wel te vinden, en niets was ‘m te gek. Werner weet zelfs nog te vertellen dat Jos en Lia unne keer d’n optocht stonden te kijken toen een wagen van een collegaclub stukken kreeg. Helaas was hun eigen kraan al naar huis, en dus leek de optocht op een drama te eindigen. Maar Jos was binnen no-time op en neer naar huis om zijn kraan te halen, en de club wist hierdoor toch nog aansluiting te vinden in de optocht. “En volgens mij wonnen ze toen ok nog” zegt Werner.

De afgelopen 30-40 jaar hebben diverse carnavalsgroepen gebruik gemaakt van de bouwlocaties bij Jos en Lia, zo bouwden daar Cv de Knollensteekers ( jaren 80) , CV Toddezooi, Cv Het kan Lomper, de Jeugd Centrumknollen, Cv de Durzetters, en Cv Kets werruk. De laatste twee zijn nu nog steeds actief aan het bouwen in de schuren bij Jos en Lia. In de mail aan ons konden we al lezen hoe uitzonderlijk het is dat bijvoorbeeld Werner al op z’n twaalde hier mee kwam bouwen in de schuren bij Jos en Lia. Nu is hij 48, en komt hij hier nog steeds bouwen, nu met zijn eigen kinderen.

Ongekend eigenlijk ‘zegt Werner’ , dat iemand in deze tijd van schaarste als het gaat over bouwlocaties nog steeds bouwers de gelegenheid geeft om daar te kunnen bouwen.
Volgens Jos en Lia toch zijn de schuren toch al snel zo’n 5-6 maanden per jaar bezet met wagenbouwers voor de verlichte optocht. Op de manier hoe trots ze het vertellen is het ons duidelijk dat ze d’r zelf ook zichtbaar van genieten dat zij aan zoveel mensen een ‘thuisbasis’ bieden voor hun gezamelijke hobby. Desalniettemin blijft het een uitzonderlijke gastvrijheid.

En natuurlijk zijn d’r wel regels voor de bouwers, vertelt Jos nog effe tussen neus en lippen. Ja wij zijn kei duidelijk, en houden van opruimen en duidelijke afspraken. Hij glimlacht terwijl hij naar Lia kijkt “De directeur moet het ok goed blijven vinden”

Ondanks de lekker warme huiskamer, lekkere koffie en gezellige verhalen moeten we d’r toch vandoor. Werner moet nog naar de schuur en we gunnen Jos en Lia ook een bietje rust in deze hectische bouwtijden. De foto ‘met volgens Jos gratis reclame voor philips’ is snel gemaakt, en we danken hun nogmaals voor de gastvrije ontvangst.

We hopen met ons bezoekje het door Werner geschetste podium ‘zonder te veel poespas’ te hebben geboden aan Jos en Lia van de Wetering. Een bijzonder gewoon echtpaar wat gewoon bijzonder was en nog steeds is voor het Knollenrijkse carnaval. 

Namens Werner Broers, secretaris van de verlichte optocht en enthousiaste wagenbouwer, en vele andere wagenbouwers bedanken wij Jos en Lia voor hun inzet, en wensen hen nog heel veel plezierige jaren toe met alle gezellige carnavaleske bedrijvigheid op en rondom hun erf.