• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

In het kerstzonnetje; Brechtje Martens

Vandaag brengt het kerstzonnetje ons in de Tarwestraat. Met de zon vol op de voorruit toeren we door de straat, die doordat veel inwoners de laatste kerstinkopen zijn doen, redelijk rustig oogt deze ochtend. We parkeren de auto, en met kerststukje en kerststol in de aanslag bellen we aan bij een vriendin van Maartje Gielis. Zij tipte ons dat haar vriendin Brechtje Martens en haar gezin wel een kerstzonnetje konden gebruiken, al was het maar om te laten weten dat zij aan hen denken. 

Gelukkig wordt er al snel opengedaan, en vertellen we Brechtje wat we komen doen, en voor wie. “Kom verder”, vraagt ze met verrassende blik, en gaat ons voor naar de woonkamer. Daar vertellen we hoe een en ander in z’n werk gaat, hoe wij aan onze adressen komen en waarvoor en namens wie we deze persoon in het kerstzonnetje komen zetten. Met een glimlach op haar gezicht weet ze ook meteen dat dit kerstzonnetje dan wel van haar vriendin Maartje Gielis moet komen.

We pakken even een stoel aan de eettafel en terwijl Brechtje een kopje koffie voor ons zet horen we van haar dat het de laatste tijd ‘inderdaad nogal veel’ is wat ze voor hun kiezen hebben gehad. Eerst overleed plots haar schoonvader, en enkele weken geleden moest ze ook nog eens afscheid nemen van haar moeder. “De bidprentjes staan nog achter jullie”, vertelt ze, en we kijken dan ook meteen om naar de kast waar de prentjes een mooi plekje hebben gekregen.

Inderdaad een wel heel slechte start van wat door andere vaak als feestelijke decembermaand wordt bestempeld. We kunnen ons dan ook maar al te goed voorstellen dat een hart onder de riem van haar vriendin Maartje een welkom gebaar is in deze moeilijke tijd.

Terwijl we aan de koffie zitten en we vragen naar haar dagelijkse bezigheden vertelt Brechtje dat ze als zelfstandig onderneemster met haar bedrijf 'BM Creative' actief is als (trauma-)LOTUS® slachtoffer, en Reanimatie en EHBO instructeur (NRR NIBHV en Oranje Kruis). De toevallig net op de mat gevallen uitgave van ‘hulpvaardig’ , vol met foto’s van haarzelf, maakt ons direct duidelijk dat Brechtje inderdaad een echte vakfanaat is, die weet waarover ze praat.  

En als we onze koffie bijna ophebben komt nog net haar man met de kinderen binnen. Die hebben zich nog even in het supermarktgeweld gestort voor de echt allerlaatste kerstaankopen. En na een kleine voorstelronde laten de meiden ons ook nog even kennismaken met hun druk klauterende huisvriendje, een klein wit hamstertje.

De boodschappen worden uitgepakt, en wij drinken onze koffie op zodat we verder kunnen naar ons volgende kerstzonnetje. Met in ons achterhoofd wetende dat ondanks de gezellig drukke meiden en optimistische ouders waarmee we zojuist koffie dronken, deze kerst voor hen toch heel anders zal zijn dan al die jaren daarvoor.

Wij wensen hen namens Maartje Gielis, en namens de redactie van Mooi Berghem fijne feestdagen en veel sterkte en geluk voor 2019.