• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Vandaag in het (kerst)zonnetje, David en Marja Louters

Terwijl de eerste pak sneeuw van deze winter al weer vertrokken is en de komende feestdagen nu echt bijna in zicht zijn is het weer de hoogste tijd om enkele Berghemse mensen in het spreekwoordelijke zonnetje te zetten. Er is altijd wel iemand die jij een hart onder de riem wil steken, en wij gaan dan voor jou op pad. Vandaag gingen wij op pad in opdracht van Hans Janssen. Iemand waar we eerder ook al op bezoek waren, en ons bezoek destijds zeker kon waarderen. Hij weet als geen ander hoe het is om langere tijd ‘uit de running’ te zijn. Als we aanbellen op de Bergse Heihoek kijken we allebei naar het naambordje om te zien of de naam ons iets zegt. Op het bordje staat David & Marja Louters.

En terwijl we hardop twijfelen of we deze namen herkennen wordt de deur al opengemaakt. Met eerst enige aarzeling gaat de vriendelijke Marja ons al snel voor naar de woonkamer op de eerste verdieping. “Jullie komen zeker voor David”, vraagt ze tegelijkertijd.

In de woonkamer treffen we opdrachtgever Hans en zijn vrouw die gezellig aan de koffie zitten met David en Marja. We komen met een leuk kerststuk en iets lekkers binnen, en stellen ons netjes voor aan David. Voordat we goed en wel uitgelegd hebben wat de reden is van ons bezoek, heeft Marja ons al voorzien van koffie met iets lekkers.

Hoe gezellig het ook lijkt te worden, David kampt al een flinke tijd met een ernstige aandoening aan zijn darmen. Wat na een vakantie begon met onschuldig lijkende klachten is nu geworden tot een reeks van operaties en ziekenhuisbezoeken. David vertelt makkelijk en spontaan over zijn stoma en andere beperkingen, zonder een blad voor de mond te nemen. Zijn guitige ogen lijken een spannend verhaal te vertellen, terwijl hij ondertussen zelf ‘lijdend voorwerp’ is van dit verhaal.

Initiatiefnemer Hans vult aan, “niet te geloven dat hij zo positief blijft, he!” En inderdaad, de fris ogende David lijkt het nonchalant te ondergaan. Marja heeft iets meer moeite met de ingrepen en behandelingen, wat we ons ook weer heel goed voor kunnen stellen. “Goh, ik ben wel blij dat ik nu toch nog een kerststuk heb”, zegt ze vrolijk, terwijl ze ons kerststuk nog eens goed bekijkt. “Ik had door ziekenhuisbezoeken dit jaar geen tijd om zelf een stukje te maken”.

Marja schenkt nog wat koffie bij en presenteert ook nog een heerlijk chocolaatje, als ik ineens de juiste link maak van haar oogopslag met het naambordje op de buitendeur. Zijn jullie toevallig de ouders van Mandy? Vraag ik spontaan. Lachend bevestigen beide ouders mijn vermoeden. “Oooo, die kennen we wel!l”. En al snel veranderen onze gespreksonderwerpen van schoonzoon en opperknol Geert, en van Bergse stucadoors, naar voetbal bij Berghem Sport, en uiteindelijk naar David’s hobby, auto’s!

Hij blijkt veel technische details te weten van veel auto’s en rijdt ook maar wat graag zelf auto. Ook afgelopen zomer zijn ze samen met de caravan op pad geweest. Zijn ziekte en lichamelijke ongemakken konden hen daar niet van weerhouden. Zelfs als ze komende week weer naar Amsterdam moeten voor controle stapt David zelf achter het stuur. Enthousiast vertellen beide heren over hun autokeuze’s en wellicht toekomstige autowensen.

Helaas moeten wij weer verder, we hebben nog een paar adressen vanmiddag. Marja zegt, “dan kunde op het volgende adresje mooi een pilsje of wijntje pakken, koffie hedde al gehad”.  Jammer zeg ik glimlachend, als we dat van tevoren hadden geweten, hadden we jullie als laatste bezocht. Lachend eindigen we ons bezoekje aan de gastvrije David en Marja Louters
.
Nadat we David en Marja heel veel sterkte, geluk en gezondheid hebben gewenst voor de komende tijd nemen we met ‘houdoe’ afscheid van Marja bij de voordeur.
Een erg leuk bezoek, en we hopen dat ons kerstzonnetje een extra lichtpuntje zal zijn voor het komende jaar.

Hele fijne feestdagen en veel geluk en gezondheid gewenst in 2018 namens de redactie van MooiBerghem.nl