• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Dorpsraad Berghem wenst u een voorspoedig 2019 met deze Speech

SPEECH NIEUWJAARSBIJEENKOMST 2019 door de voorzitter van de dorpsraad Berghem, dhr.Pieter van Houten.
Goedenavond dames en heren. Namens de Dorpsraad heet ik u van harte welkom op de nieuwjaarsbijeenkomst, inmiddels een traditie in Berghem geworden.
U heeft als het goed is allemaal een glas met een welkomstdrank ontvangen. Bij deze wil ik dan nu ook alvast een toast uitbrengen. Ik wens u allen namens de Dorpsraad een voorspoedig, gelukkig en zeker een gezond 2019 toe. Hopelijk brengt het jaar u wat u ervan verwacht en hoopt. Proost!

Beste aanwezigen,
Het doet me deugd en het is plezierig om te constateren dat u met zo velen naar deze bijeenkomst bent gekomen. Een bijeenkomst met als thema Ontmoeten. En wat is nog mooier om dat aan het begin van een nieuw jaar te doen, samen met een heleboel plaatsgenoten, kennissen, familie, vrienden en vast en zeker ook onbekenden of deels onbekenden.

Overal op de wereld ontmoeten mensen elkaar. Wereldleiders ontmoeten elkaar om te proberen conflicten op te lossen of te voorkomen. Mensen ontmoeten elkaar om hun vriendschap te delen, nieuwtjes uit te wisselen, in gesprek te gaan met de medemens, een gezellig moment van samenzijn te hebben, een welkome afwisseling tegen de eenzaamheid te beleven of een moment om lief en leed met elkaar te delen. Mensen ontmoeten elkaar ook om hun onvrede te uiten. Denk bijvoorbeeld aan de acties van de gele hesjes, met name in Frankrijk maar ook in Nederland. De wereld verandert. Individualisatie en polarisatie nemen toe. Niet op de laatste plaats speelt hierin de rol van de social media mee. Hoe belangrijk is dus om elkaar te blijven ontmoeten en met elkaar te blijven praten.

U bent hier vanavond bijeen in een prachtige locatie, feestelijk versierd waar we trots op mogen zijn. De Berchplaets: het centrale ontmoetingspunt van Berghem.
Het lijkt allemaal vanzelfsprekend dat wij dit allemaal kunnen doen. Maar als we rond kijken in de wereld is het niet allemaal zo vanzelfsprekend dat geluk, ontmoeten, welzijn, een hapje en een drankje en welvaart ingeburgerde begrippen zijn. Inwoners uit bijvoorbeeld Jemen, Syrië of de sloppenwijken van Rio de Janeiro kijken vast en zeker anders tegen de wereld aan dan wij. Zij zijn toevallig daar geboren en wij hier. Wat zij onder leefbaarheid verstaan, wordt vast en zeker anders beleefd dan hier bij ons.

De Dorpsraad Berghem heeft als rode draad in haar doen en laten: het vergroten van de leefbaarheid van onze inwoners. Als onafhankelijk orgaan proberen we er te zijn voor onze inwoners, jong en oud, voor de leefbaarheid, de veiligheid, het welzijn, het geluk, het aanbod aan faciliteiten, om mee te denken, te helpen en vragen te beantwoorden enz. Niet voor niets is één van onze speerpunten in deze periode het vergroten van de betrokkenheid van de Dorpsraad met onze inwoners. Daarvoor organiseren we openbare vergaderingen, publiceren we in het Berghs Contact, hebben we een website en een facebookpagina en zoeken we de mensen op door middel van wijkschouw of ontmoeten elkaar op straat of in de winkel. We zijn aanwezig bij evenementen en festiviteiten. En organiseren we dus ook met liefde en plezier deze nieuwjaarsbijeenkomst.

De Dorpsraad heeft in 2018 op allerlei terreinen haar inzet getoond en veel voor elkaar gekregen. Zichtbaar en onzichtbaar. Enerzijds zijn we een instantie die gevraagd en ongevraagd advies geeft aan de gemeente Oss en het college van B&W. Ik vind het goed en plezierig om te vermelden dat ons contact met de medewerkers van de gemeente Oss zeer soepel en in goede harmonie verloopt.
Anderzijds proberen we lukt het ons om allerlei dingen voor elkaar krijgen. Een mooi voorbeeld hiervan is het project van de Spaander Straatsche Akkers. Een natuurproject, waar we trots op mogen zijn, dat zéker door de inzet van de Dorpsraad in het najaar tot stand is gekomen en geopend. En dat er bijvoorbeeld in het kader van buurtpreventie inmiddels een goed lopend systeem is ontstaan, dat zeker de veiligheid van onze inwoners ten goede komt en bevordert.

Een onderdeel van de leefbaarheid is ook het wel en wee van ons verenigingsleven. Berghem mag trots zijn op het aantal verenigingen, waar jong en oud terecht kunnen voor inspanning en ontspanning. En voor 2019 is het voor diverse instanties en verenigingen een bijzonder jaar vanwege het jubileum dat ze gaan vieren. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan Stichting Carnaval, Berghem Sport, Indoor tennisclub Maasland, De Bietenbouwers en Kinderboerderij De Beestenbergh. En op een of andere manier is de Dorpsraad hierbij graag betrokken. Daarom is het ook zo fijn dat wij in het kader van betrokkenheid deze nieuwjaarsbijeenkomst mogen en kunnen organiseren. Wij zijn er voor u. U bent er voor ons.
Daarnaast hebben wij ondernemers nodig, die ervoor zorgen dat wij hier onze boodschappen kunnen doen enz. Dank jullie voor jullie inzet. Hierbij alsnog de felicitatie voor de ondernemer van het jaar 2018 . Jos van Vught, proficiat met deze mooie beloning voor je ondernemerschap. Bie bent betrokken bij het wel en wee in Berghem, voor andere verenigingen en niet alleen met betrekking tot de huizenbouw. Nogmaals proficiat.

Voorlopig even genoeg gepraat. Achter mij staat de muziek klaar. Andere jaren werden wij muzikaal verblijd met de aanwezigheid van de harmonie uit Berghem. Waarvoor dank. De muzikale omlijsting van vanavond is in handen van Flashback uit Huissen. Zij laat de hits, de covers, de sound van de popmuziek uit de sixtees en seventees herleven. Denk hierbij aan de Beatles, de Rolling Stones, CCR, de Everly Brothers, Simon & Garfunkel en vele anderen. Een muzikale ontmoeting met Goud van Oud. Even rustig startend om u ook de gelegenheid te geven om elkaar te ontmoeten en even met elkaar te praten. Later zéker vlotter waarbij u uiteraard in de gelegenheid bent om lekker te dansen. Ik zou het doen als ik u was.

Ik wens u een hele gezellige avond. Dank u voor uw aandacht.