• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Veel nieuws en mededelingen bij de laatste openbare vergadering nieuwe dorpsraad Berghem

ico-dorpsraadOp 12 maart 2015 vond in de Berchplaets onder zeer grote belangstelling de eerste openbare vergadering van de nieuwe dorpsraad Berghem plaats. Na de opening door voorzitter dhr. E. Remmerswaal, stelden de leden van de dorpsraad, de adviseurs van de dorpsraad en aandachtswethouder dhr. K. van Geffen zich voor. Een uitgebreide presentatie van de dorpsraadsleden en hun taakvelden vindt u op www.berghem.nl onder “Dorpsraad”. De dorpsraad roept iedereen op ideeën, uitdagingen, wensen en initiatieven kenbaar te maken.

Uitleg mevr. M. Copier en dhr. B. Eggen spreekuur Rechtswinkel Oss

Met ingang van maart 2015 houdt de Rechtswinkel Oss in de even weken op maandagavond van 19.30 tot 21.00 uur een inloopspreekuur in de Berchplaets. De Rechtswinkel biedt laagdrempelige, kosteloze juridische hulp voor iedereen, ongeacht het inkomen. Alleen als u een advocaat nodig heeft, kan men niet helpen. Het eerste spreekuur werd zeer goed bezocht. Het initiatief wordt van harte ondersteund door de dorpsraad. Voor nadere informatie kunt u terecht op: www.rechtswinkeloss.nl.

Uitleg mevr. C. van den Heuvel bevindingen Rabobank servicepunt
Sinds december 2014 houdt de Rabobank spreekuur bij het servicepunt op woensdagmiddag in de Berchplaets. De ervaringen van de Rabobank zijn zeer positief en er is een prettige samenwerking met de dorpsraad. Er komen 10 à 15 klanten per zitting. Er wordt bijvoorbeeld hulp geboden bij het pinnen, het blokkeren van pasjes en verzekeringszaken. Bij minder mobiele mensen komt een medewerker, indien nodig, ook aan huis. De openingstijden zijn inmiddels uitgebreid: elke woensdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.

Film TV Berghem over buurtpreventie
Tijdens de laatste actie buurtpreventie op 24 februari jl. zijn filmopnames gemaakt. Net als tijdens eerdere acties, worden de vrijwilligers aangesproken door buurtbewoners die aangeven blij te zijn met dit initiatief. De dorpsraad spreekt haar waardering uit voor de inzet van de vrijwilligers, initiatiefnemer wijkagent dhr. W. Plank en de makers van de film dhr. E van der Wielen en dhr. B. Voets. Er zijn nieuwe ideeën voor acties tijdens de zomermaanden. Heeft u belangstelling de vrijwilligersgroep te komen versterken? Meldt u zich dan aan via het e-mailadres van de dorpsraad.

Mededelingen wijkagent
Criminaliteitscijfers gedurende de afgelopen 10 weken: 6 woninginbraken, 5 schuur-/berginginbraken, 8 auto-inbraken, 8 hele auto’s gestolen, 18 meldingen van overlast door jeugd. Een snelheidscontrole op de Zevenbergseweg heeft 38 processen-verbaal opgeleverd. Een melding van een verdachte situatie in Berghem-Zuid, heeft geleid tot de aanhouding van een 15-jarige jongen voor een poging tot inbraak. In verband met overplaatsing naar Ravenstein, gaat wijkagent dhr. W. Plank Berghem helaas verlaten. Namens de dorpsraad spreekt voorzitter dhr. E. Remmerswaal zijn dank uit voor alles wat dhr. Plank voor Berghem gedaan heeft. Zijn opvolger is dhr. J. van Gils.

Subsidiebesluiten
Er is subsidie toegekend aan: de verlichte optocht, het Oranjecomité, Dichterbij voor een buurtfeest ter gelegenheid van het 5-jarig bestaan en het project Drank en drugs. Er is een verzoek binnengekomen voor het aanschaffen van een AED voor de Berchplaets. De dorpsraad zal onderzoeken of er mogelijkheden zijn om naast de AED die aan de overkant van de Berchplaets is geplaatst, een tweede AED binnen de Berchplaets kan worden geplaatst.

Mededelingen dhr. R. Berben, gebiedsbeheer gemeente Oss
- Hondenbeleid: in april 2015 wordt een nieuw voorstel aan het college van B&W voorgelegd. Daarna worden er afspraken gemaakt met de dorpsraad, zal (daar waar nodig) de openbare ruimte worden aangepast en wordt het nieuwe beleid uitgerold samen met de bewoners.
- Herinrichting Kerkstraat en omgeving: er wordt begonnen met het geschikt maken van de route vanaf de rotonde naar de Past. Van Teteringenstraat voor vrachtverkeer. Er komen binnen 2 à 3 maanden 21 extra parkeerplaatsen bij het Gezondheidscentrum. Naar aanleiding van een vraag vanuit de bewoners over parkeermogelijkheden en de toegankelijkheid van Berghem tijdens Samenloop voor Hoop, zeggen zowel dhr. R. Berben als de dorpsraad toe zich sterk te maken om zoveel mogelijk te voorkomen dat dit evenement hinder ondervindt van de werkzaamheden.
- Groenplan Pachthoeve en omgeving: bewoners en dorpsraad zullen worden uitgenodigd voor een overleg. Er zal zoveel mogelijk tegemoet gekomen worden aan de wensen van de bewoners.
- Zevenbergseweg: vragen die tijdens de inspraakavond naar voren kwamen zijn voor advies aan de dorpsraad voorgelegd. Er wordt zeker in 2015 gestart.

Mededelingen
- De notulen van de openbare vergadering van 4 december 2014 worden zonder opmerkingen vastgesteld en zijn ter inzage op www.berghem.nl onder “Dorpsraad”.
- Er zijn nieuwe vrijwilligers gevonden die zich willen inzetten voor het hondenbeleid.
- Het Oranjecomité is druk in de weer voor Koningsdag.
- Een ontvangen voorstel voor een straatnaam is doorgestuurd naar de gemeente.
- De dorpsraad zal op 24 april 2015 aanwezig zijn bij het slotconcert van het samenwerkingsproject Windkracht 6 door de Fonkeling en Harmonie Concordia.
- Op het weekend van 11/12 april 2015 vindt Samenloop voor Hoop plaats. Dhr. E. van der Burgt geeft namens de organisatie een toelichting. Nadere informatie is te vinden op www.samenloopvoorhoop.nl/berghem.
- Wijkcoördinator dhr. W. Slebus deelt mede dat op woensdag 15 april, aanvang 19.30 uur, een informatiebijeenkomst gehouden wordt in de Berchplaets met als thema “Drugs en alcohol”. Ouders van kinderen in de leeftijdscategorie van 12 tot 17 jaar ontvangen hiervoor persoonlijk een uitnodiging.
- Kinderen van groep 8 van beide basisscholen starten met een project “Alcohol en roken”.
- Op donderdag 18 juni 2015 volgt een thema-avond over een eventueel op te richten zorgcoöperatie.

Vragen vanuit het publiek
- Kan de wijkagent behalve een opsomming van criminaliteitscijfers ook vertellen of er zaken zijn opgelost? De dorpsraad gaat samen met de wijkagent bekijken wat in het vervolg de mogelijkheden zijn.
- Heeft de komst van Aldi in Haren gevolgen voor het Centrumplan? Zowel wethouder dhr. K. van Geffen als de dorpsraad geven aan te gaan onderzoeken wat de consequenties voor Berghem zijn. Is een derde supermarkt voor Berghem wel wenselijk? Is een ander soort winkel niet beter? Ook dit wordt meegenomen in het onderzoek.
- Komen er woningen met zorgverlening op afroep/nultredenwoningen op het Mr. Gielenplein? Woonmaatschappij Mooiland heeft dergelijke woningen opgenomen in het Centrumplan, maar is nog in overleg met de gemeente en nog niets is definitief. Ook de dorpsraad wil zich hiervoor sterk maken en komt op dit onderwerp terug.

De volgende vergadering van de dorpsraad vindt plaats op woensdag 22 april 2015 (in plaats van 9 april), aanvang 19.30 uur in de Berchplaets. Hierbij is iedereen van harte welkom, want u weet: “De dorpsraad is er voor u!”