• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Persbericht openbare dorpsraadvergadering van 05 juni

ico-dorpsraadBijgaand leest u het persbericht, verzonden door de dorpsraad, aangaande de openbare vergadering van 5 juni 2014. Hierin zijn puntsgewijs de besproken aandachtpunten te lezen. De voorzitter, H. van Bethlehem, opent de vergadering en heet alle aanwezigen van harte welkom. •22.04.14: bijeenkomst van alle wijk- en dorpsraden in het gemeentehuis in Oss. Hier werd gesproken over de ontwikkelingen voor de toekomst. Deze avonden zijn altijd nuttig omdat men dan ook de kans heeft om eens in de ‘keuken’ van de andere wijk- en dorpsraden te kijken.

Hoe gaat men om met de diverse zaken die zich afspelen in een wijk of dorp, bijv. op het gebied van de veiligheid. Ook gaat de dorpsraad na de zomervakantie actief werven voor nieuwe leden voor de dorpsraad, die op 01.01.15 in functie zal zijn. Wordt nog vervolgd.

•23.04.14: bijeenkomst Vrijkomende Agrarische Bebouwing: wat moet er gebeuren met de leegkomende stallen in de toekomst. Boerenbedrijven worden steeds grootschaliger; in samenwerking met ZLTO en de gemeente/provincie wordt hierover nagedacht. Verslag hiervan volgt nog.

•24.04.14: muziekproject ‘Windkracht 6’ een samenwerking tussen Harmonie Concordia, ‘De Muzelinck Centrum voor de Kunsten’ en basisschool ‘De Fonkeling’ , waarvoor de dorpsraad een uitnodiging had ontvangen. Een heel geslaagde middag. Heel nuttig om kinderen vertrouwd te maken met muziek en muziekinstrumenten.

•25.04.14: Marianne van den Broek-Gremmen, lid van de dorpsraad Berghem, ontvangt een koninklijke onderscheiding voor haar werk in het verenigingsleven en de dorpsraad van Berghem.

•26.04.14: viering van Koningsdag in Berghem. Grote opkomst van kinderen, het Oranje Comité Berghem heeft al geëvalueerd, hoe de dag verlopen is. Het was extra spannend, omdat het de eerste keer was in- en bij de nieuwe Berchplaets. Tevens onthulling Koningsboom met bordje ervoor op de Wilhelminasingel.

•04.05.14: Dodenherdenking. Zoals elk jaar een sfeervol gebeuren, dit maal voor het eerst in de Berchplaets met daarna de stille tocht naar het voormalige gemeentehuis, waar het monument is voor de gevallenen in Berghem.

•20.05.14: bespreking over feestelijke afronding aanpassingen Wilhelminasingel e.o.: deze bijeenkomst zal plaatsvinden op 25.06.14, vanaf 18.30 uur. De direct aanwonenden krijgen hiervoor nog een officiële uitnodiging in de brievenbus.

•20.05.14: bespreking werkgroep Hondenbeleid. Het beleid zal in juni aan het college van B&W worden aangeboden, vervolgens zullen de wijk- en dorpsraden een advies uitbrengen en de verwachting is, dat het in het najaar definitief vastgesteld zal worden. Hierover volgt nog verdere mededeling. Cruciaal blijft, dat de mentaliteit van de hondenbezitter doorslaggevend is. Handhaving kan op beperkte schaal plaatsvinden. Meldingen zijn altijd waardevol en eigenlijk onmisbaar.

•21.05.14: bijeenkomst met bewoners van Maanstraat e.o. in het kader van het groenplan. Er is geluisterd naar de meningen van de bewoners, er zal een flyer opgesteld worden met het resultaat van deze bijeenkomst en het ligt in de bedoeling om e.e.a. uit te voeren in het najaar.

•De wijkagent had de volgende mededelingen van de afgelopen periode: wat de overlast van de jeugd betreft: men verspreidt zich meer over het dorp; er wordt stevig gehandhaafd om zoveel mogelijk de overlast te beperken. Een bezorgde bewoner geeft aan, dat het om steeds jongere overlastgevers gaat. Er zijn wat meldingen geweest van diefstal van- en uit auto’s, fietsen, woninginbraak, geweld en vernieling. Men blijft er op hameren, dat de bewoners zelf goed de deuren en ramen moeten afsluiten, fietsen en auto’s op slot moeten hebben. Buurtpreventie heeft hierin een belangrijke taak. Opmerking van een bewoner, dat men het gevaarlijk vindt, dat er ’s nachts op de Landbouwlaan minder verlichting aan is. Dit is een beleid, dat twee jaar geleden is vastgesteld, maar het wordt meegenomen in de beraadslagingen. 

•Belangrijk bericht van de Rabobank: zoals bekend sluit de Rabobank vanaf 01.01.15 het pand tegenover de Wilberthof. Maar, mede op verzoek van de dorpsraad, zal er een servicepunt worden gecreëerd in de Berchplaets, voorlopig één maal per week een dagdeel. Naargelang de behoefte zou dit eventueel nog uitgebreid kunnen worden. De dorpsraad is actief bezig om meer gegadigden te vinden voor een servicepunt. Nadere informatie hierover volgt nog.

•Enkele bewoners uit de Willandstraat hadden een verzoek om meer inbreng in de uitstraling van de wadi nabij hun woning. Dit wordt, in samenspraak met het gebiedsbeheer, nader bekeken. Er heeft een bijeenkomst plaatsgevonden betreffende het maaibeleid in de Piekenhoef, waarbij aangegeven werd, dat er in verschillende frequentie gemaaid wordt.

•Vanuit het publiek waren er wat opmerkingen over de verkeersveiligheid; bijvoorbeeld de klacht dat er in de Willandstraat te hard gereden wordt. Men vindt het 30 km-bord te dicht bij de Zevenbergseweg staan, zodat het niet goed te zien is. Verder zijn er natuurlijk de omleidingen, i.v.m. de aanpassingen in de Landbouwlaan. De dorpsraad heeft hierover aardig wat brieven ontvangen, die beantwoord zijn door de gemeente. Toch ook een compliment vanuit het publiek, over de duidelijk aangegeven omleidingsborden. De werkzaamheden in de Landbouwlaan zullen eind juni afgerond zijn. Verder was er nog een klacht over de hoogte van de struiken in de Pachthoeve/Willandstraat: verkeersveiligheid in het geding. De helft van de straatverlichting in de Landbouwlaan is door bezuinigingen na een bepaalde tijd uit. Omdat het hier een ontsluitingsweg betreft, begrijpen bewoners dit niet goed. Communicatie had hierover moeten plaatsvinden!

•De dorpsraad heeft zich weer beziggehouden met de Bosomvorming. De gemeente Oss gaat de bosomvorming evalueren. Hiervoor zullen een aantal betrokkenen geïnterviewd worden. We gaan ervan uit, dat de op- en aanmerkingen vanuit de dorpsraad serieus genomen worden.

N.B. Voor tenten van de dorpsraad kan men terecht bij de Scouting Berghem: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Bij subsidieaanvragen duidelijk het volledige IBAN-rekeningnummer vermelden, anders kan de aanvraag niet in behandeling genomen worden  en graag eventueel e-mailadres.