Persbericht politie alertheid tegen inbrekers
Politie vraagt alertheid in de week voor en tijdens Carnaval
Voorkom een kater... beveilig je huis tegen inbrekers!
Regio - Slot opengebroken, ruit ingeslagen, een koevoet tussen de deur en alles overhoop gehaald: u komt thuis en ontdekt dat een inbreker uw emotioneel waardevolle spullen heeft meegenomen. En misschien nog wel het ergste... er heeft een onbekend iemand door uw huis gelopen en aan uw spullen gezeten. U voelt zich niet meer veilig in uw eigen huis en slaapt slecht.
Een inbreker vertelt: "Ik sta er regelmatig van te kijken hoe makkelijk mensen het mij maken. Het enige wat ik moet doen, is goed opletten. Post steekt uit de brievenbus, gordijnen zitten dicht en het licht is ’s avonds uit. Dan weet ik al genoeg en ga ik ’s nachts binnen een kijkje nemen. Bij veel huizen zie je een wc-raampje openstaan. Misschien lekker voor de frisse lucht, maar voor mij een uitnodiging om er een koevoet tussen te steken en het huis leeg te halen."
Gemiddeld kost het een inbreker maar drie minuten om je huis binnen te komen, waardevolle spullen mee te nemen en het hazenpad te kiezen.
Jaarlijks veel inbraken net voor en tijdens Carnaval
Honderdduizenden Brabanders genieten tijdens Carnaval enkele dagen met volle teugen van dit eeuwenoude volksfeest. Carnaval is de laatste jaren echter óók bij woninginbrekers een populaire periode in het jaar. Terwijl veel burgers buitenshuis feestvieren, slaat het dievengilde toe. De politie waarschuwt u dat inbrekers doelgericht op zoek gaan naar woningen, waar dui-delijk niemand thuis is. Bij twijfel gaan ze eerder een straatje verder. Ook wanneer er onlangs bij u in de straat ingebroken is, loopt u meer risico om het volgende slachtoffer te worden. U doet er goed aan uw woning goed af te sluiten en een bewoonde indruk achter te laten. De politie doet er alles aan om de Carnavalsfestiviteiten zo veilig mogelijk te laten verlopen. Ook blijven wij surveilleren in de wijken.
Wist u dat:
• In de week voor Carnaval in 2010 werd 96 maal ingebroken;
• in de Carnavalsweek van 2010 was dat 74 maal;
• terwijl het weekgemiddelde dat jaar op 66 woninginbraken lag.
• In de week voor Carnaval in 2011 werd 122 maal ingebroken;
• in de Carnavalsweek van 2011 was dat 82 maal;
• terwijl het weekgemiddelde dat jaar op 67 woninginbraken lag.
Hierbij moet wel opgemerkt worden dat het gemiddelde in de donkere dagen wat hoger ligt dan in de zomer.
Oproep aan inwoners
Wilt u dat wij inbrekers pakken? Zorg er dan voor dat we ze op heterdaad kunnen betrappen. Vertrouwt u een situatie niet? Bel ons dan direct, ook als u twijfelt. Meld verdachte personen, vreemde auto’s of situaties direct bij de politie via 112. Daarnaast kunt u preventieve maatre-gelen nemen, zoals het zorgen voor degelijk hang- en sluitwerk en de woning goed afgesloten achterlaten als u weggaat. Voor tips en informatie over het offensief in de strijd tegen wo-ninginbrekers kunt u terecht op de speciale website www.samentegeninbrekers.nl of volg ons op Twitter: www.twitter.com/Tegeninbrekers. Ook op www.politiekeurmerkveiligwonen.nl vindt u preventietips.
Aangifte doen
Is er toch bij u ingebroken of is er een poging gedaan? Dan is het van belang dat u altijd aan-gifte doet. De politie kan dan een onderzoek instellen en gericht surveilleren. Ook kan met uw aangifte een aangehouden verdachte vervolgd worden. Uiteraard kunt u voor uw aangifte te-recht op het politiebureau. Kijk voor aangiftemogelijkheden op www.politie.nl/brabant-noord.
Melden!
Natuurlijk let de politie op vreemde en verdachte situaties in uw wijk. Daar kunnen wij úw ogen en oren goed bij gebruiken. Ziet u iets wat niet in de haak is... of lijkt? Meld dit direct bij de politie. >> Melding doen van inbraak of verdachte situatie? Bel 112 bij heterdaad en 0900-8844 achteraf.
//////////////////////
Voor meer informatie:
Noortje van Schijndel
Doorkiesnummer: 073-6991911