• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Drukbezochte inspiratieavond begraafplaats Berghem, troosteloze dodenakker of troostrijke funeraire oase?

Op een drukbezochte inspiratieavond werden donderdagavond in dorpshuis de Berchplaets de knelpunten en de kansen in beeld gebracht om de begraafplaats Berghem te revitaliseren. De begraafplaats aan de Kloosterstraat kampt met een aantal problemen zoals minder uitgifte graven, ruiming dus steeds meer lege plekken, kale grond dus veel schoffel-onderhoud, steeds minder vrijwilligers voor het onderhoud, verzakking door

regen en weinig groen/schaduw dus heet in de zomer. Hierover zijn enkele dorpsgenoten, onderhoudsclub, parochie en dorpsraad Berghem in gesprek geraakt.

Initiatiefnemers Leo Hoeks en Teun Brands presenteerden deze interessante inspiratiebijeenkomst. Ze werden op deze avond begeleid door Ada Wille, een ervaren landschapsarchitect met specialisatie begraafplaatsen (www.adawille.nl). Aan bod kwamen trends in uitvaartcultuur, problematiek Rooms Katholieke begraafplaatsen, hittestress, extreem weer vraagt om vergroening, visie/ambitie en oplossingen. Ze liet de mogelijkheden zien met foto's van andere begraafplaatsen van voor en na het opknappen. Zo kan het ook in Berghem! 

De belangstellenden gingen tot slot nog in groepjes met elkaar in gesprek. Wat vinden we belangrijk en wat willen we graag zien? Zo werden de kansen in beeld gebracht om de begraafplaats op te knappen. Ada Wille neemt alle opmerkingen mee en gaat het uitwerken. Na de zomervakantie wordt weer een bijeenkomst gepland en wordt het plan besproken. De keuze, wordt het een troosteloze dodenakker of troostrijke funeraire oase?