• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Tour de France, Berghemse bolletjes van de Blonde Engel

De Tour de France is al weer twee weken aan de gang en gaan de bergen weer in. Berghem denkt dan altijd aan Gert-Jan Theunisse! Het is nu toepasselijk om een stukje te plaatsen van Vijftig klurre Bergs over de Tour van France met oud-Berghemnaar Gert-Jan Theunisse. Veel leesplezier! Berghem was in 1989 wereldnieuws. Iets preciezer was het één Berghemnaar die hiervoor verantwoordelijk was. Maar we vierden het allemaal maar wat graag mee. De Blonde Engel pakte de bolletjestrui!

Voor lezers minder ingevoerd in dit vakjargon: wielrenner Gert-Jan Theunisse won het bergklassement van de Tour de France. Dit gegeven maakt de Tour de France van 1989 de belangrijkste binnen de grenzen van Berghem én ver daarbuiten. Want de kroning van onze Gert-Jan als bergkoning is daarna nooit meer door een andere Nederlander geëvenaard. Berghem is dus nog steeds het bolletjesdorp.

Niet alleen de Bèrgse tourliefhebbers in Berghem volgden de verrichtingen van de renners tijdens de Ronde van Frankrijk in 1989. Bijna alle Berghemnaren wilden weten hoe het jungske uit de buurt het er vanaf bracht. Zij werden niet teleurgesteld. Een solo van ruim zestig kilometer door de Alpen verzekerde Theunisse van de winst in het bergklassement voor zijn maatje Steven Rooks en Spanjaard Delgado.

Hij was vastberaden én in vorm. ‘Liever door het ijs zakken dan kleurloos naar Parijs’, liet hij optekenen in De Telegraaf.Dat was voor de Bèrgse renner meteen de keerzijde van de medaille: publiciteit. In de belangstelling staan, voelde niet goed. Fietsen wel. Buffelen moest-ie, anders was het niet goed. Met zijn lange manen wapperend in de wind. Ook terug in Nederland ontkwam de net gekroonde bergkoning niet aan belangstelling. Zijn geboortedorp kleurde wit met rode bolletjes en op dinsdag 25 juli 1989 volgde er een huldiging.

Berghem liep massaal uit om Gert-Jan Theunisse en zijn tourmaten Marc van Orsouw en Steven Rooks toe te juichen. Die laatste twee moesten genoegen nemen met een plekje in de schaduw naast de Berghemse bergenbedwinger. De supporters veelal uitgedost in speciaal voor de gelegenheid gefabriceerde witte shirts met rode bollen en het hoofd van de PDM-renner.

Ook spandoeken ontbraken niet. Een oer-Bèrgs feest was het resultaat. Later dat jaar, op 13 december, voerde Theunisse een peloton aan dat hem in Berghem zo mogelijk nog populairder maakte. Met in zijn wiel burgemeester Straatsma en Prins carnaval Jan van Ballegooij ging hij mee naar het provinciehuis in Den Bosch om te pleiten voor een zelfstandig Berghem. Saillant detail is dat Theunisse op dat moment in Oss woont, de grote vijand.

En dan waren er natuurlijk de dopinggeruchten. Maar die krijgen even geen plek in dit verhaal. Als we beeldbuisbrombeer Mart Smeets moeten geloven met zijn beschouwingen over de wielersport, laten we nostalgie en chauvinisme winnen van realiteit. Zo schrijft De Mart het voor. In dit geval zijn wij het hartgrondig met hem eens. Onze Gert-Jan gaat de geschiedenis in als de Berghemse beul van de bergen. En zo hoort het. Leve de koning!

Bron: Vijftig klurre Bergs, bedankt!