Column: Brood, hoe (on)gezond is dat nou echt?
Regelmatig waait er een hype uit Amerika over. Een broodvrij leven is er één van. Jammer genoeg ontbreekt het een hype altijd aan de nuance.
Brood is ongezond, als je kiest voor ongezond brood. Maar wat is dan gezond brood? Hiervoor moet je wat meer weten over brood. Om brood te kunnen maken, heb je maar vier ingrediënten nodig: meel, water, een rijsmiddel en
zout. Voor de smaak kunnen pitten, zaden, gedroogde zuidvruchten of kruiden eraan worden toegevoegd. Helaas zit er in het meeste brood veel meer dan dat. Alle andere toevoegingen zijn bedoeld om het brood langer houdbaar te maken, luchtiger of mooier uit te laten zien. Deze toevoegingen kunnen vervelende (darm)klachten geven. Vaak wordt er ook gedacht ‘hoe donkerder het brood, des te gezonder’. Niets is minder waar omdat brood gekleurd wordt met gekaramelliseerde suiker.
Waar kun je op letten?
• Lees het etiket en vermijd brood waar extra gluten aan toegevoegd zijn. Kies voor brood dat in de basis meel van een graan, water, een rijsmiddel (desem) en zout heeft gehad en niet veel meer dan dat.
• Geef de voorkeur aan zuurdesem- boven gistbrood. Vraag wel goed door of het zuurdesem afkomstig is van échte zuurdesem en of er geen extra gist aan is toegevoegd.
• Kies voor brood dat voldoende rijstijd heeft gehad om de in de graankorrel aanwezige zink, magnesium, calcium en ijzer op te kunnen nemen. Bij een gistbrood is dat minimaal 4 uur, bij een zuurdesembrood minimaal 8 uur.
• Varieer! Ontbijt eens met een muesli, gierstpap of havermout. Kies eens wat vaker voor een maaltijdsoep, een goed gevulde salade of een boerenomelet.
Omdat brood ook een leverancier van koolhydraten, B-vitamines, jodium, ijzer en vezels is, is het klakkeloos weglaten ervan geen optie. Het is belangrijk dat je weet wat je dan kunt eten én hoe je dat kunt bereiden. En omdat niemand hetzelfde is, is een advies op maat zinvol.
Wil je een advies op maat neem dan gerust contact met mij op. Anna Hecheltjen, diëtiste in Berghem en Oss, 06-33091283.
Lekker eten en koken: www.facebook.com/AnnaVegetarischKoken
Handige tips en nieuwtjes: www.facebook.com/AleidGielisVoedingsadvies
Info over de diëtistenpraktijk: www.aleidgielisvoedingsadvies.nl