• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Uw rechten bij een vertraagde of geannuleerde vlucht - Rechtswinkel Oss

Column - Rechtswinkel Oss - Bent u op vakantie geweest of gaat u nog op vakantie? Vertrok uw vlucht later dan gepland? Of is uw vlucht geannuleerd? Dan heeft u recht op compensatie. Deze rechten staan in een Europese Verordening en zijn van toepassing wanneer u vliegt vanaf of landt op een luchthaven in de Europese Unie. Vertraagde vlucht Bij een vertraging van meer dan twee uur is de luchtvaartmaatschappij verplicht om u zorg aan te bieden. Dit houdt in zij moet zorgen voor eten en drinken, dat u toegang heeft tot twee gratis telefoongesprekken of e-mails. Bij lange vertraging moet de luchtvaartmaatschappij er voor zorgen dat u in een hotel kunt slapen en moet zij ook het vervoer tussen hotel en vliegveld regelen. Bij een vertraging van meer dan twee uur heeft u bovendien recht op een vergoeding. De hoogte van de vergoeding ligt tussen de €250 en €600 per passagier. De exacte hoogte is afhankelijk van de lengte van de vlucht en de duur van de vertraging. De luchtvaartmaatschappij moet deze vergoeding uitkeren. Het is dus niet verstandig om akkoord te gaan met vouchers of bonnen voor eten, drinken of overnachting als alternatieve vergoeding!

Als uw vlucht meer dan 5 uur vertraagd is, dan kunt u er ook voor kiezen om niet meer op vakantie te gaan. De luchtvaartmaatschappij moet u dan de kosten van het vliegticket terugbetalen.

Geannuleerde vlucht
Als uw vlucht is geannuleerd, dan mag u kiezen: of u vraagt uw geld terug, of u vraagt om een ander vliegticket. Kiest u ervoor om uw geld terug te krijgen, dan moet de vliegtuigmaatschappij dit binnen zeven dagen aan u terug betalen. Als u ervoor kiest om een andere vlucht te nemen, dan moet de luchtvaartmaatschappij u verzorging aanbieden tot de nieuwe vlucht vertrekt. De hoogte van de vergoeding bedraagt ook hier tussen de €250 en €600 afhankelijk van de afstand die u vliegt.

Wanneer krijg ik geen vergoeding?
Het kan ook voorkomen dat u geen recht heeft op een vergoeding. Dit is het geval wanneer de luchtvaartmaatschappij niets kan doen aan de oorzaak van een annulering. Bijvoorbeeld: als uw vlucht is geannuleerd vanwege een hevige sneeuwstorm, dichte mist, terrorisme of een vulkanische aswolk. Dan is er sprake van overmacht.

Meer vragen?
Heeft u meer vragen over dit onderwerp of andere juridische vragen? Kom dan gerust een keer langs op ons spreekuur op donderdag en vrijdag van 19.30 tot 21.00 uur in de Oude Molenstraat 17 in Oss, of in de even weken op maandag van 19:30 tot 21:00 uur in de Sportstraat 3 te Berghem.
Kijk ook op onze website: www.rechtswinkeloss.nl en like ons op facebook.