Fiscaal nieuws uit Berghem: Effe Google'n
Ik spreek nog wel eens een ondernemer met een eigen BV die zelf zijn overeenkomsten heeft opgesteld. Op Google opgezocht, zo zegt men dan. En er zijn zelfs ondernemers die niets hebben vastgelegd in overeenkomsten. Terwijl er toch zeker een arbeidsverhouding of schuldpositie is met de eigen BV. Het Burgerlijk Wetboek stelt dat iedere rechtshandeling tussen aandeelhouder en BV schriftelijk moet worden vastgelegd.
Een curator zal als eerste naar de overeenkomsten vragen bij een eventueel faillissement. Dat je als aandeelhouder moet opletten bleek wel uit een zaak die ik onlangs aan de hand heb gehad.
Onzakelijk
Een belastingplichtige wendde zich tot mij. Hij is enig aandeelhouder van zijn BV, waaraan hij een lening heeft verstrekt van € 200.000. Belastingplichtige had zelf een leningsovereenkomst opgesteld. Omdat de lening niet meer terug kan worden betaald door de BV heeft belastingplichtige deze vervolgens afgeboekt in zijn aangifte inkomstenbelasting.
De fiscus stelde vragen en ging echter niet akkoord met de aftrekpost. De fiscus vond dat de lening onzakelijke elementen bevatte. Dat wil zeggen, een derde zou nooit een dergelijke lening verstrekken onder de voorwaarden uit de leningsovereenkomst. Wat die voorwaarden waren? Belastingplichtige had een onbepaalde looptijd, geen aflossingsschema en geen zekerheden opgenomen in de overeenkomst. De rente bedroeg 4%.
Schoenmaker
De conclusie van de fiscus is in dit geval helaas juist. De lening is verstrekt vanuit aandeelhoudersmotief waarbij een risico wordt gelopen die een derde niet zou aanvaarden. De les? Let u alstublieft op met het zelf opstellen van overeenkomsten. Zijn uw overeenkomsten fiscaal getoetst?
Jochen van Dijk RB www.vandijkfiscaal.nl
06-41273811 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Jochen van Dijk FB
belastingadviseur
www.vandijkfiscaal.nl