• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Fiscale Column: Gaat u stamrecht uitkeren in 2014?

belastingWeinig spectaculair. Dat is zowat het enige wat er te vertellen valt over het belastingplan 2014. Veel korte termijn politiek en daarnaast zijn er diverse belangrijke fiscale onderwerpen onderbelicht gebleven. Wat we inmiddels wel hebben is een gedrocht van een eigen woning regeling, waardoor volgend jaar een gemiddelde belastingaangifte met eigen woning en hypotheek voor de gemiddelde belastingbetaler als hogere wiskunde mag worden beschouwd.

Over de werkkostenregeling wordt zo goed als niets gezegd in het belastingplan, het enige wat we weten is dat deze op 1 januari 2015 in moet gaan. Ik voorzie een gevalletje levensloopregeling en vitaliteitssparen, schitterend bedachte regelingen, maar de praktijk wees uit dat het niet werkt.

Wel heeft het kabinet bedacht dat er snel wat belastinggeld naar binnen moet worden gehaald, loonheffing om precies te zijn. Vandaar dat men heeft besloten dat er geen stamrecht-BV’s meer mogen worden opgericht voor ontslagvergoedingen vanaf 1 januari 2014. En passant is ook bedacht dat de huidige stamrechten vanaf 1 januari 2014 fiscaal gunstig in één keer mogen worden uitgekeerd. Fiscaal gunstig wil in dit geval zeggen; 80% van het op te nemen saldo wordt belast. Daarbij hoeft u zich geen zorgen te maken over 20% revisierente, dit laat men achterwege.

Het kan zeer zeker interessant zijn, maar behelst toch de nodige advisering. Allereerst zult u zich moeten afvragen of u het stamrecht als oudedagsvoorziening wilt gebruiken, of als extra geld voor die trip naar Australië en een nieuwe Audi A8. En als u die uitgaven niet gaat doen, loopt u bij uitkeren van het stamrecht wel tegen 1,2% jaarlijkse box 3 heffing aan. Natuurlijk bespaart u wel de jaarlijkse kosten voor uw boekhouder, dat is voor velen een bekend doorn in het oog.

Om het u wat makkelijker te maken heb ik op mijn website een rekenmodel staan dat rekening houdt met al deze aspecten. Hiermee kunt u een afweging maken of u volgend jaar wilt gaan uitkeren of niet.

Vragen? U weet mij te vinden.
Jochen van Dijk FB