• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Bergse Bartje: Geen lintje voor De Gilde?

lintjegildeNet als heel Nederland kleurt ook een groot deel van ons dorpje oranje voor, tijdens en na Koninginnedag. Offe Koningsdag. Van het Koningslied tot de lintjesregen: we hebben er allemaal een mening over. Ik dus ook! Laten we eens beginnen met de lintjesregen. Vele Nederlanders werden weer gehuldigd voor hun verdiensten. Voor de laatste keer behaagde het hare majesteit Bea om deze onderscheidingen uit te delen. Berghem kreeg er twee gedecoreerden bij: bij deze van harte gefeliciteerd! Wie geen lintje kreeg was onze voormalige pastoor De Gilde. Niet gek ook als

je bedenkt dat mensen uit zijn omgeving dat zouden moeten aanvragen. En ik kan me niet voorstellen dat de vrijwilligers van de parochie op een avondje samenzaten en onder het genot van een kop koffie en een lekker kuukske dachten: ‘Dieje De Gilde verdient een lintje!’

Toch was De Gilde voor ons mooie dorpje wat het Koningslied voor Nederland was. Wacht, ik heb niet te veel oranjebitter geproefd… ik leg het uit. Dat Koningslied moest het land verbroederen. Een lied voor iedereen, wat we uitbundig meezingen tijdens de kroningsdag. Alle ongetwijfeld goede bedoelingen ten spijt: het liep anders. We kotsten het massaal uit, vonden het inhoudelijk rammelend en oppervlakkig. Samen trokken we ten strijde tegen dit verschrikkelijke lied. Samen dus. Broederlijk naast elkaar.

En dan De Gilde, onze Geer. Hij kwam hier al met een moeilijke missie: de geliefde pastoor Van Genugten vervangen. Dan sta je al 1-0 achter. Maar hij moest aan de bak en pogen de ontkerkelijking, die ook in ons dorpje inzet, te stoppen. Mensen verbinden en verenigingen. We weten allemaal hoe het afliep. Geer weg en de parochie aangeschoten maar gebroederlijker dan ooit samen. De Gilde en het Koningslied: veel valse noten!
En na een nieuwe paus, een nieuwe koning is er nu een nieuwe pastoor in Berghem. Jeroen Beekman gaat aan de slag als de nieuwe herder van deze parochie. Ons vrouw las in de krant dat hij niet onomstreden en veel te formeel was. Gelukkig een heel ander type dan De Gilde dus! Je kunt merken dat het bisdom geleerd heeft van de problemen die er in Berghem waren. Maar misschien valt het allemaal wel mee en anders horen we het waarschijnlijk wel op de volgende pronkzitting. Of als Beekman een lintje krijgt natuurlijk.

Bergse Bartje