• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

2e leven voor gebruikte boeken in Berghem; 'neem een boek of geef een boek'!

Misschien is het je al opgevallen. Net over het spoor bij de brandweerkazerne, staat aan de linkerkant een bruine boekenkast met de tekst 'neem een boek of geef een boek'. Dit is een idee van Ineke Mulders. Ze woont daar op de hoek in de Pachthoeve in Berghem. 'Ik had al talloze boeken, die ik nooit meer las', vertelt Ineke. 'Ik kan het bij het oud papier gooien of naar de Kringloop brengen. Maar de Kringloop heeft al

zoveel aanbod van tweedehands boeken, die selecteren het en gaat het grootste deel ook naar het oud papier. Dat is eigenlijk niet de bedoeling', legt ze uit.

Ineke is haar leven lang, gek op boeken. Toen zag ze, in andere plaatsen, openbare boekenkasten. 'Ja, dat kan ook in Berghem!', dacht ze. Ineke trof een medewerker van de Kringloop en vertelde haar het verhaal. De medewerkster regelde deze mooie boekenkast. Meteen nam ze contact op met familie, kennissen en buren en die hadden ook boeken waar ze niks mee deden. 'De boekenkast was meteen helemaal vol', glimlachte ze. Het loopt als een trein en er wordt veel gebruikt van gemaakt. 'Mensen komen boeken brengen en die nemen ook weer boeken mee. Laatst was er een mevrouw met twee kinderen. Die namen mooie kinderboeken mee. En dat is ook de bedoeling, maak er gebruik van en alles is gratis'.

Het rouleert steeds met het aanbod van boeken. Er staan nu romans, borduur-, natuur- of motorboeken, maar ook 'hoe kan ik foto's maken' of kinderboeken. 'Kom maar regelmatig langs, het wisselt steeds. Ik houd het bij en boeken die er langer liggen, die gaan toch naar de Kringloop of het oud papier', zegt een enthousiaste boekenliefhebber. Het loopt prima en dat doet haar deugd. Ineke hoopt dan ook, dat in Berghem meerdere openbare boekenkasten komen.

Het is een heel leuk idee van Ineke Mulders. Mensen gaan nu op eenvoudige manier boeken uitwisselen en lezen. En misschien komt er nu een vervolg aan, meerdere plaatsen in Berghem met openbare boekenkasten!

boekenkastpachthoeve01