• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Berghemse duo 'Teun en Pleun' bestaat vandaag 7 jaar; met een lach en een traan!

Het is vandaag 4 juni, precies 7 jaar geleden, dat het duo 'Teun en Pleun' is geboren. De Berghemse Jolanda Schuurmans werkte als verzorgende bij Brabant Zorg bij Huize Katwijk in Oss. Ze werkte met dementerende en had een cliënt die haar steeds aanraakte. Toen kreeg Jolanda een ingeving kocht ze bij de Kringloop een pop voor haar. Dat was een schot in de roos, het klikte meteen

met de mevrouw en ze leefde op. De cliënt had vroeger een kindje verloren en nu kon ze voor de pop zorgen. Werkgever Brabant Zorg was meteen enthousiast en ze kreeg subsidie om het uit te breiden.

Ans Boeijen, ook woonachtig in Berghem, had als aromadeskundige buiten schoonheidsstyliste en massages om ook ervaring met het geven van warme zorg en contact maken met mensen met dementie. 1 en 1 is 2, en 'Teun en Pleun' was geboren! 'Teun en Pleun' gaan dementerende een positief gevoel geven en hulp bieden met communiceren. Dankzij de poppen gaan de cliënten praten, wat ze bijna nooit of heel moeilijk doen.

teunenpleun04

'We waren laatst op een andere locatie, waar werd verteld dat een cliënt agressief reageerde en met niemand communiceerde', vertelde Jolanda. 'Ans ging met een pop naast hem zitten en waarempel, na verloop van tijd reageerde en praatte hij!'. 'Dat is toch hartstikke leuk dat wij zo mensen bereiken', lachtte Jolanda.

Dus ook mannen reageren op de pop? 'Jazeker, zowel vrouwen en mannen reageren. En mannen vinden de kinderwagen interessant', voegde Ans er aan toe. 'Over kinderwagen? We hebben onlangs onze eerste kinderwagen aan de Wilberthof in Berghem geschonken. Ik dacht voor de belevingshoek, mooi dat het goed terecht is gekomen', glimlachte Ans.

teunenpleun02

'Teun en Pleun' werken 6 uren per week, buiten hun werk als verzorgende, bij Huize Katwijk en in verschillende locaties van Brabant Zorg. Ze nemen altijd de kinderwagen en de Reborn-poppen mee. 'We hebben verschillende soorten poppen bij ons en sommige bewoners zoeken gewoon ieder keer hun eigen pop uit, terwijl het geheugen hun altijd in steek laten. Dat is toch geweldig?, zei Jolanda.

teunenpleun03

In heel het jaar door hebben ze bij de activiteiten thema's zoals carnaval, koningsdag, kerst, 4-daagse Katwijk of Sinterklaas en zwarte piet. 'Dat hebben we ook vaak gedaan, zwarte piet spelen in de Wilberthof. En dan maakten altijd een rondje naar de kamers van de bewoners en maakten we een praatje of een dolletje. Kregen we vaak te horen, wie ben jij ook al weer?', vertelde Ans enthousiast.

teunenpleun05

'We zijn dankbaar dat wij een kans hebben gekregen om dit te doen en te ontwikkelen. En dankbaar dat we zoveel mensen kunnen bereiken met een lach en een traan'. 'Ja, want er komt regelmatig heel wat los', zei Jolanda.

'En over dankbaar', voegde Ans er aan toe. 'We zijn de tandartsenpraktijk Berghem, Bergse tonproatersavond en Ladies Night van de Centrumknollen dankbaar voor hun giften. Daar hebben onder andere een mooie muziekinstallatie voor de clienten gekocht'. 'En Rachel Cornelissen-Wenting voor de mooie foto's en alle volgers die ons een warm hart toedragen', werd er aan toegevoegd.

Het Berghemse duo 'Teun en Pleun' verricht heel goed en dankbaar werk! Het is prachtig om te horen hoe dementerenden reageren op hun concept. Duo 'Teun en Pleun' is heel tevreden en ook niet uit oog verliezende Brabant Zorg, de familie en zekers de cliënten. Op naar het 10-jarig jubileum Teun en Pleun!

Meer informatie en foto's kun je vinden op facebook/Teun en Pleun

Foto's van Rachel Cornelissen-Wenting en Berghem in beeld