• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Honderden studenten testen extreemzuinige voertuigen in Berghem

Het was vanmiddag druk op Circuit Park Berghem. Honderden Europese studenten maken zich op Shell Eco-marathon Challenger Event, een van ‘s werelds meest uitdagende studentenwedstrijden. Scholieren en technische studenten brengen de theorie in praktijk door extreemzuinige voertuigen te ontwerpen, bouwen en besturen. De winnaar is het team dat het verst rijdt op het equivalent van 1 kWh of 1 liter brandstof.

Op deze bijzondere dag was het welkomstwoord door wethouder Kees van Geffen van de gemeente Oss en een woordje van Marjan van Loon, president-directeur van Shell. Ze vertelde over het belang van techniek in het onderwijs en hoe mooi de motivatie en passie is van deze studenten.

Dit evenement wordt voor het eerst in Nederland georganiseerd. In aanloop naar Shell Eco-marathon in Londen in juli, waren ruim 30 Europese studententeams (waaronder 11 Nederlandse teams) af naar Circuit Park Berghem om hun zelfgebouwde hyperzuinige voertuigen te testen. Om een indruk te geven over de extreemzuinige voertuigen, het huidige record staat op een afstand van 3771 kilometer per liter! Dat is van Londen naar Helsinki en weer terug, op 1 liter brandstof of een equivalent daarvan. Dit record werd in 2009 door Team Microjoule uit Frankrijk gezet.

En tijdens Shell Eco-maratahon Europa 2018 heeft het Eco-Runner Team Delft van Technische Universiteit (TU) Delft de derde plek weten te bemachtigen in de categorie Prototype. Hun op waterstof rijdende voertuig legde 684 kilometer af op 1 m³ waterstof. Dit is te vergelijken met een rit van Amsterdam naar het zuidelijkste puntje van Italië op slechts 1 liter brandstof.

Indrukwekkend was het en Mooi Berghem was er bij. Dit was een unieke kans om op een leuke, informatieve en interactieve manier mee in de toekomst van mobiliteit te kijken.

Zaterdag 25 mei is het de laatste dag. Shell Eco-marathon Challenger Event op Circuit Park Berghem is dan open voor bezoekers. Een leuk gratis uitje en schrijf je in via deze link

{flickr set=72157708772202451}