• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Hulpvraag voor Berghems gezin in nood

Beste Dorpsgenoten, een familie uit ons mooie dorp is in zwaar weer beland. In noodweer. Natascha (47) gaat dood. Binnen een paar weken of maanden zal ze overlijden aan kanker. Van niet lekker zijn in januari dit jaar, is ze via een hoop ellende half maart uit het ziekenhuis ontslagen om thuis te sterven. Ze laat dan haar man Frank en hun drie zoons Stefan (14), Jessy (11) en Tycho (7) achter. In rouw, en in financiële problemen, want door de ziekte van Nastasha kan Frank niet werken, en komt er geen geld binnen. De spaarpotten zijn nu leeg, alle betalingsregelingen die maar getroffen konden worden zijn getroffen, alle uitstellen aangevraagd. Ze staan met hun rug tegen de muur en hebben hulp nodig. Hoe moeilijk ze het ook vinden om die te vragen.

Frank is een harde werker. Als zelfstandige tegelzetter bracht hij het geld binnen, terwijl Natascha voor de kinderen zorgde. Ze had er een heel klein baantje bij als chauffeur; 9 uur per maand. Als ZZP’er verzekerde Frank zich natuurlijk tegen ziekte, maar tegen de ellende die hen nu treft is geen verzekering opgewassen.

Toen Natascha zich begin januari meldde bij de huisarts omdat ze zich niet lekker voelde leek er niet zoveel aan de hand. Er werden wat verhoogde gal- en leverwaardes geconstateerd, en Natascha kreeg een afspraak in het ziekenhuis voor een echo. Dat liet twee weken op zich wachten, en in de tussentijd werd Natascha flink ziek. Ze zag geel, was beroerd. Toen ze op de dag van de echo weer thuiskwamen uit het ziekenhuis belde de dokter al: het was helemaal mis. Natascha werd gelijk weer opgenomen in het ziekenhuis, en onderzoek na onderzoek volgde. Natascha werd zieker en zieker. Frank meldde zich ziek, want hij wilde niet van Natascha’s zijde wijken. En bovendien waren er de drie jongens thuis, die méér nog dan normale kinderen met een doodzieke moeder aandacht nodig hebben: Stefan heeft ADHD en PDD-NOS, Jessy een taalontwikkelingsstoornis  en ook Tygo gaat naar het speciaal onderwijs. Frank vloog heen en weer tussen huis en ziekenhuis.

Op Valentijnsdag volgde de diagnose: het was alvleesklierkanker. Máár er was nog hoop, er zou geopereerd worden. Eerst moest Natascha aansterken, want doordat ze zó ziek was zou ze de operatie niet overleven. Op 11 maart was ze sterk genoeg voor de ingrijpende operatie die uren zou duren. Maar al om half elf ’s ochtends werd Natascha wakker uit de narcose: de chirurg had uitzaaiingen gevonden. Opereren was zinloos, Natascha werd opgegeven. Na een paar dagen werd ze naar huis gestuurd, er was niets meer te doen. Frank en Natascha moesten hun kinderen vertellen dat mama niet meer beter zou worden. Nooit meer.

En nu is Natascha thuis. Ze ligt in bed in de woonkamer en kan nauwelijks iets. Af en toe een klein wandelingetje, een knuffel met de kinderen. Frank kan nog niet gaan werken, want hij is thuis hard nodig. Hij moet er zijn als de kinderen thuis zijn, en de paar uur daartussenin wil hij Natascha niet alleen laten. Die krijgt sinds kort chemotherapie om de kwaliteit van leven wat te verbeteren, maar die heeft ook nare bijwerkingen zoals ernstige benauwdheid. Al twee keer moest er een ambulance komen. Bovendien, zo is de harde werkelijkheid, kan het elk moment afgelopen zijn. Genieten van de laatste tijd samen kunnen ze niet echt, maar samenzijn op zijn minst wel.

Deze mensen worden zwaar op de proef gesteld. Heel zwaar. Ze hebben geen schulden, zitten verder niet in de problemen, en gek genoeg kan het dan zo zijn dat je qua hulpverlening tussen wal en schip raakt.

Wij als Berghemnaren laten dat toch niet gebeuren? We kunnen ze een heel klein beetje helpen door hun financiële problemen wat te verlichten. Kunt u een heel klein beetje missen? Frank en Natascha zouden er enorm mee geholpen zijn. Ze hebben al genoeg op hun bord. In ons mooie dorp zorgen we voor elkaar toch?

De SNS Bank in Oss heeft gratis een rekeningnummer voor Frank en Natascha beschikbaar gesteld:
NL89 SNSB 0783 352417, ten name van F. van den Akker.