• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Voor de 7e keer in Berghem: Carbid schietend en muzikaal het oude jaar uit!

In Berghem vindt op oudjaarsdag het jaarlijkse carbidschieten plaats. Het knallen met melkbussen is vooral populair in het oosten en noorden van het land, maar ook in onze regio gebeurt het. Volgens Bart van Schaijk van Berghemse Carbid Club, de organisator van het evenement, wordt het carbidschieten steeds bekender. 'We noemen onszelf professionele carbiteurs,' vertelt Bart lachend. Zelf doet hij al meer

dan zeven jaar aan carbidschieten. Dit jaar zal het jaarlijkse evenement op oudjaarsdag voor de zevende maal in berghem plaatsvinden.

'Gemeente Oss werkt daar hartstikke leuk aan mee,' zegt Bart. 'Er is zelfs iemand van de Gemeente Oss een paar keer geweest.' Het Carbidschieten is in 2014 als vijftigste traditie geplaatst op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Een mogelijke reden daarvoor zou kunnen zijn dat de vuurwerkregels steeds strenger worden. 'Carbid is sowieso geen vuurwerk, dus het is een goed alternatief.'

Wat is carbid?
Calciumcarbide ofwel carbid is in veel doe-het-zelf-zaken te koop. Het steenachtige spul wordt in een melk- of verfbus gedaan en natgemaakt. Vervolgens wordt de bus afgesloten met een bal of een deksel waarop zich binnenin het gas ethyn vormt.
Als dit wordt ontstoken, zorgt het voor een harde knal waarbij de bal of het deksel uit de bus schiet. In Berghem wordt uit veiligheidsoverwegingen alleen met ballen geschoten.

Jeugdvermaak
Op oudjaarsdag belooft Bart van Schaijk een hoop gezelligheid, steeds meer melkbussen op een rij die worden afgeschoten. Ook voor de jeugd zal er een springkussen zijn. De grote tent bied voor iedereen onderdak zelfs de live klanken van de band DUDE. Dat lokt de nodige bezoekers naar Berghem.

Tot 31 december?

bcc-2