• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

"Ik heb mijn leven te danken aan reanimatie en AED-apparaat Sportcentrum Berghem"

Afgelopen maandag bracht Leo Reijnders een bezoekje aan Sportcentrum Berghem. Daar bedankte hij Sportcentrum Berghem, een bloemetje voor eigenaresse Marian van Zutphen, voor alle goede zorgen. Donderdag 13 september j.l. rond de klok van 20.15uur was er nog al wat consternatie bij het Sportcentrum Berghem. Twee politieauto's en twee ambulances stonden er geparkeerd. Iemand had een hartstilstand gekregen tijdens het squashen.

Die 'iemand' was Berghemnaar Leo Reijnders! Hij sportte met zijn squash-maatje Dennis, toen hij duizelig werd. "Toen viel het lichtje uit en viel ik op de grond", vertelde Leo. Dennis wist meteen wat er aan de hand was en schreeuwde naar twee dames die op de andere baan speelden. Eentje belde meteen 112 en liep naar de bar om het AED-apparaat te halen. De andere, Manon, liep met spoed naar Leo. Ondertussen was Dennis al bezig met reanimatie. Samen met Manon, die bedrijfshulpverlener was, hebben zij intensief met hulp van het AED-apparaat gereanimeerd.

Inmiddels stroomden er vanuit de buurt een aantal BHV-ers binnen, die een melding hadden gekregen. Een oud-huisarts die aan het sporten was, bood ook hulp aan. Samen hebben ze de reanimatie uitgevoerd. De ambulancemedewerkers waren na 20 minuten gearriveerd en namen het over. Leo werd naar het ziekenhuis in Uden gebracht. Na een week is hij overgeplaatst naar Eindhoven, waar hij werd geopereerd.

"Gelukkig kan ik het allemaal nog na vertellen dankzij adequaat optreden van mijn squash-maat Dennis en Manon en natuurlijk het AED-apparaat die in het Sportcentrum Berghem hangt. Ik heb mijn leven te danken aan reanimatie en het AED-apparaat", vertelde Leo glimlachend. Ondertussen is Marian aangeschoven. "We hebben het AED-apparaat zo'n 10 jaar geleden gekocht. We vonden het erg belangrijk dat zo'n apparaat in het sportcentrum aanwezig was". "Ook bij Sports & Healthclub Four2Go hangt ook zo'n apparaat", voegde zij er aan toe.

Hieruit blijkt wel weer hoe belangrijk reanimeren en de aanwezigheid van een AED is. "Zonder reanimatie en een AED zou ik het niet na kunnen na vertellen", benadrukte Leo nog een keer. Het AED-apparaat in Sportcentrum Berghem hangt er al jaren en was nog nooit gebruikt. "Wat ben ik blij dat we iedere jaar onderhoud laten plegen aan het AED-apparaat. Je kunt je niet voorstellen dat de accu leeg is of het apparaat niet werkt, als iemand dat nodig heeft. Dat vergeef je jezelf nooit meer!", vertelde Marian met een zucht. "Gelukkig is het nu met succes gebruikt", voegde Marian met een knipoog naar Leo er aan toe.

Leo kwam er gelukkig goed uit. Door de snelle reanimatie bleef de 'schade' beperkt. "Voor de rest mijn leven ben ik Dennis en Manon en ook Sportcentrum Berghem erg dankbaar voor het snelle en goede reanimatie! Ook de steun van de oud-huisarts, dat meisje die ook hulp schoot die aan het tennissen was, de BHV-ers, politie en ambulance-medewerkers waren helemaal top. Zonder hun had ik het niet gered!", voegde Leo er aan toe.

Het gaat nu heel goed met Leo. Hij is bezig met revalideren en langzamerhand, beetje bij beetje, komt hij weer in zijn oude ritme terecht. Als hij weer helemaal de "oude" is, gaat hij een AED reanimatie-cursus volgen. "Ik zou dan ook iedereen vriendelijk willen vragen om in ieder geval na te denken over een cursus reanimeren. Wie weet, kun jij ook een keer iemand helpen en redden!".

Mooiberghem bedankt Leo Reijnders voor het delen van deze heftige gebeurtenis. Gelukkig gaat het nu prima met je en het is te hopen dat mensen je vraag serieus in afweging nemen!

Op donderdag 6 december is bij EHBO Berghem de volgende AED-reanimatie cursus gepland. EHBO Berghem organiseert meerdere keren per jaar dit soort cursussen.