• toplente06
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

“Te gekke muziek, veel lol met een tikje gekkigheid, zo’n festival”

Wie de afgelopen twee jaar het Hoessenbosch Festival heeft bezocht, kan zich het sfeertje maar al te goed herinneren. Het lange bospad vol lichtjes en lampionnen leid je naar het eerste pleintje. De Kiosk. We bevelen je aan om er even te blijven of later op de avond naar terug te keren, want het is er ongekend gezellig. Dat gezellige is iets wat het Hoessenbosch Festival kenmerkt. Of het nou de locatie is, de pleintjes, de mensen, artiesten of de aankleding. Het is gewoon fijn om er te zijn, zo bewijst het fiks stijgende bezoekersaantal van afgelopen editie. 

Het brein achter dit succesvolle concept is Berghem Events. Vijf gasten en een dame. Gepassioneerd van lokale events. Je moet er wel voor in de wieg gelegd zijn, want er gaat gruwelijk veel tijd in zitten. Cor Strijbosch – leerkracht van groep 7-8, geliefde van Hanneke en vader van baby Tess – is gebombardeerd tot projectleider. “Die line-up wordt elk jaar beter. Inmiddels hebben we goed in beeld wie onze bezoekers zijn. En daar passen we het programma op aan. Zo weten we dat ze wel van een beetje gekkigheid houden. Maar ook van goede coverbands, Nederlandstalige muziek en hardstyle, het echte werk zeg maar. Dit jaar zijn we daar helemaal op los gegaan. Met van die kleine, lollige acts bijvoorbeeld. Ook band The Originals komt. Je kent ze misschien wel van Radio 538, waar ze in de show van Koen & Sander nummers op verzoek spelen. Nou, dat doen ze ook bij ons. We zijn bovendien supertrots dat de Nederlandstalige Haagse zanger Tino Martin naar ons komt. Zijn shows in Carré en Ziggo waren binnen no-time uitverkocht. Niet normaal hoe populair die gast is.”

Rondje over het terrein
Nog even terug naar het bos waar het zich allemaal af gaat spelen op vrijdag 31 augustus en zaterdag 1 september. Want we waren net al even in de Kiosk. Daar is dit jaar een heel gevarieerd programma te zien is. Sweaty disco, Dj Crew On Tour en natuurlijk mogen onze lokale helden Theo & Willem niet ontbreken aan het einde van de avond. Van daaruit kun je twee kanten op. We gaan voor het gemak even onder het poortje door waar je meteen de Silent Disco kunt bezoeken. Die hebben we wat uitgebreid met 100 koptelefoons en – jazeker – een eigen bar. Tussendoor laat je bij de stand van Janssen Fotografie een leuke groepsfoto maken en ga je door naar MainStage, waar Mike Ploegmakers de touwtjes in handen heeft. Een openluchtluchttheater omgebouwd tot groots podium waar onder meer The Originals, Tino Martin, WC Experience, John de Bever en de Loco Loco Discoshow te zien zijn. Loop ook eens de trappen op en kijk je ogen uit over de menigte en de verlichte pop die dit keer helemaal in stijl van het Mexicaanse Cinco de Mayo is gemaakt. “Cv de Kwèkers maken die pop, dat moet je er wel bij zetten hoor”, benadrukt Cor. Daar tegenover staat dit jaar ook het VIP deck. Gebouwd door de grootste fan van het evenement: Van Oort Bouw en Onderhoud. Cor: “Wat zijn wij gezegend met al onze sponsors. Ik zeg je eerlijk: die heb je gewoon nodig als je zo’n groot evenement wilt organiseren. Anders red je het niet. Dus hulde!”. Op de plek waar altijd de Terrorcontainer heeft gestaan – “helaas, geen toestemming om die nog een keertje te plaatsen” - vind je nu Feestcafé de Snor. Met heerlijke foutje deuntjes én een levensgrote Stef Stuntpiloot voor de deur. We zijn er nog niet, want nu zijn we beland op het podium dat het verst in de bossen ligt. Het Uilennest. “Groter dan ooit”, belooft Cor, “want vorig jaar groeide deze uit zijn voegen, zoveel publiek. Daarom hebben we dit jaar ook meer hardstyle dj’s geboekt: Adaro, Ran-D – internationaal beter bekend als Gunz for Hire – en natuurlijk J.D.A.” Loop je verder, dan kom je bij een podium van hele andere orde; dat maakt het festival misschien ook zo leuk en grappig. Want Party Lol Tent Parasol is er weer. “Wat er daar allemaal gebeurt, weet geen man”, lacht de 34-jarige organisator. We hebben het rondje bijna compleet en zien de Kiosk alweer in de verte. Maar eerst – niet geheel onbelangrijk – de foodcorner. “Iets wat heel goed bij ons past is de nieuwe bierhoek van de Muifelbrouwerij. Een aanwinst.”

Pop-up kinderboerderij ’s middags
Het leuke is dat al deze muziekpleinen op zaterdagmiddag tijdelijk plaats maken voor het kinderfestival. En wat voor één! Elk jaar weten steeds meer kids en hun ouders de weg naar de Bergse bossen te vinden. Je hoeft trouwens geen kaartje te kopen, want de toegang is gratis. Wil je intensief deelnemen aan de acts, dan betaal je €5 per kind. Vermaken doe je er ongetwijfeld met de 34 (!) activiteiten. Zo kun je er broodjes bakken, klimmen, kleuren, dansen en diertjes kijken. Want speciaal voor de kindermiddag wordt er een pop-up kinderboerboerderij met wel 70 dieren opgezet. “Best spectaculair, dus ik ben ook blij met de hulp van mijn collega Ad Heesakkers, conciërge op Montessorischool Elzeneind in Oss. ’s Middags moeten de dieren allemaal weer teruggebracht worden, zodat we ’s avonds door kunnen met de laatste avond.”

Op de valreep: Kafke
Dat belooft weer een groots feest te worden, als we Cor mogen geloven. En net als-ie weer door wil gaan met bellen, vertelt de Berghemnaar op de valreep dat er nog een nieuwe artiest bevestigd mag worden. Zanger Kafke zal de vrijdagavond optreden. Daar is-ie blij mee en wij ook. Kijk, die hebben we maar mooi meegenomen. Cor lacht. Zonder iets te zeggen vertelt hij dat het aanpoten wordt. Hij heeft er zin in.

Kaarten
Toegangskaarten kun je zowel los als in de vorm van een combiticket kopen. Dat laatste is een stuk voordeliger als je allebei de dagen wilt gaan. Koop ze online op hoessenboschfestival.nl.