• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Centrum Jeugd & Gezin Maasland organiseert Nieuwe opvoedspecial over drugs

Op maandag 9 oktober organiseert Centrum Jeugd & Gezin Maasland een Opvoedspecial 'Helder over drugs'. De avond is voor ouders en verzorgers van jongeren tussen 15 en 18 jaar uit Gemeenten Oss en Bernheze. Het is een interactieve informatieavond waar samenspel is tussen Helder Theater en Patrick van Zon (preventiewerker Novadic Kentron). De puberteit is een periode waarin pubers experimenteren. Met seks, met alcohol, met roken. En ook met drugs. Lang niet alle ouders gaan daar even ontspannen mee om. Maar in verreweg de meeste gevallen is er niets aan de hand.

Ongeveer 3 procent van alle 15-jarigen heeft weleens drugs gebruikt. In de meeste gevallen gaat het daarbij om softdrugs. Bij de 18-jarigen is dat percentage opgelopen tot iets minder dan 40 procent. Ongeveer 6 procent van alle 18-jarigen gebruikt regelmatig softdrugs. 3 procent van de 18-jarigen gebruikt weleens harddrugs. Daarbij gaat het met name om cocaïne.

Ouders kunnen hun kinderen helpen verstandig om te gaan met drugs. Zo denken veel softdrugsgebruikers dat zij zich beter gaan voelen door te blowen. Maar dat is een misvatting. Door blowen versterk je je gemoedstoestand. Als je puber al wat depressief is, zal hij of zij door te blowen alleen maar depressiever worden. Die voorlichting kan je kind helpen om de juiste keuze te maken. Veel ouders hebben de neiging om drugsgebruik helemaal te verbieden, maar dat is niet verstandig.

Wanneer moet je je wel zorgen maken?
Toch zijn er heel goed situaties denkbaar dat je je wel zorgen moet maken over het drugsgebruik van je kind. Als je kind gaat experimenteren met harddrugs zit hij of zij in de gevarenzone. Harddrugs heten zo omdat ze zeer verslavend zijn. Je kunt daar dus beter helemaal niet aan beginnen.
Ook wanneer de schoolprestaties opeens enorm omlaag gaan is waakzaamheid geboden. andere signalen zijn geldproblemen, extreme stemmingswisselingen of slaapproblemen.
Blijf in die gevallen in gesprek met je kind. Zoals gezegd: verbieden maakt het alleen maar aantrekkelijker. Zorg er dus voor dat je wel kunt blijven communiceren met je kind. Maak duidelijke afspraken wat je wel toestaat en wat niet. Via sancties en beloningen kun je die afspraken afdwingen.

Maandag 9 oktober
Bij de Meteoor (Oude Litherweg 22 in Oss), van 19.00-21.30 uur. Deelname is gratis.
Aanmelden kan via www.centrumjeugdengezin-maasland.nl. Hier vind je ook meer informatie over deze interactieve informatieavond.