Gemeente Onderzoekt mogelijkheden experiment regelluw verstrekken uitkeringen
Een experiment waarbij een groep mensen met een uitkering ontheffing van hun sollicitatie- en arbeidsverplichtingen krijgen. Gemeente Oss onderzoekt de mogelijkheid om aan te sluiten bij het experiment regelluw verstrekken van uitkeringen. De gemeente Apeldoorn heeft het initiatief genomen om samen met andere gemeenten te experimenteren met uitkeringen binnen de huidige mogelijkheden van de Participatiewet. De Universiteit van Tilburg zal de effecten van het experiment op bijvoorbeeld motivatie, participatie en werk onderzoeken.
Wat houdt het experiment in?
In het experiment geeft de gemeente een groep mensen met een uitkering ontheffing van hun sollicitatie- en arbeidsverplichtingen. Bovendien krijgen deze mensen meer invloed op hun eigen re-integratietraject. De universiteit onderzoekt of dit een positief effect heeft op bijvoorbeeld uitstroom naar werk, motivatie en sociale participatie.
Het college van B&W geeft nu de opdracht om de mogelijkheden van het experiment in overleg met Apeldoorn, andere belangstellende gemeenten en de universiteit van Tilburg te onderzoeken. Het experiment moet nog van start gaan.
Waarom dit experiment?
Kees van Geffen, wethouder Werk en Inkomen: “Ik ben erg benieuwd naar het effect van een andere aanpak op het gedrag van mensen met een uitkering. We zijn steeds op zoek naar manieren om zoveel mogelijk mensen te laten participeren, bij voorkeur in betaald werk.”
Hoe gaat het verder?
Gemeente Oss gaat eerst de mogelijkheden van het experiment onderzoeken. Pas als er een definitief besluit is over deelname, nodigen we mensen met een uitkering uit om deel te nemen aan het experiment.