Voorkom problemen, wees alert op EIKENPROCESSIERUPSEN
In de maanden april, mei, juni en juli kunnen op eikenbomen eikenprocessierupsen voorkomen. De rups heeft veel haren, dit zijn brandharen. Op besmette eikenbomen zitten nesten van de rupsen. Dit zijn dichte spinsels met vervellinghuidjes, uitwerpselen en brandharen. Raak rupsen, vrijgekomen brandharen en nesten niet aan. Als u dat wel doet, kunt u last krijgen van huidirritaties. Ook als u dicht bij besmette bomen komt, kunt u daar last van krijgen. De brandharen verspreiden zich namelijk ook door de lucht. Bezoekt u een (natuur)gebied waar de rupsen voorkomen? Bedek dan uw hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten.
Wat moet u doen na aanraking?
Hebt u rupsen, vrijgekomen brandharen of nesten aangeraakt? Ga dan niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid met water. Zijn de brandharen in uw ogen gekomen? Dan kan bij uw ogen binnen enkele uren een rode, pijnlijke en jeukende zwelling of irritatie ontstaan. Als u brandharen inademt, kunnen uw neus, keel en luchtwegen ontstoken raken. Klachten verdwijnen over het algemeen binnen twee weken. Een crème met menthol kan helpen tegen de irritaties. Bij ernstige klachten raden we u aan contact op te nemen met de huisarts.
Wat als u de rups ziet?
Ziet u eikenprocessierupsen? Neem dan contact op met de gemeente Oss. Maak een melding via www.oss.nl/digitaalloket of bel 14 0412. Gemeente Oss bestrijdt alleen rupsen in gemeentelijke bomen. Ziet u in uw eigen bomen rupsen? Dan moet u zelf contact opnemen met een bestrijdingsbedrijf. Wij raden u aan bestrijding niet zelf uit te voeren.
Wat doet de gemeente tegen de rupsen?
Als de eerste bladeren aan de bomen zitten, start de gemeente de bestrijding tegen de eikenprocessierupsen. We bespuiten de eiken die naast doorgaande wegen en fietspaden staan en op plaatsen waar veel mensen komen. We gebruiken hiervoor het biologisch middel XenTari. Dat is niet schadelijk voor de volksgezondheid. Dit middel kan wel een allergische reactie veroorzaken bij sommige mensen. Komt u te voet of met de fiets in een gebied waar we aan het spuiten zijn? Zorg dan dat u niet in de spuitnevel komt.
Meer informatie over de processierupsen en gezondheidsklachten staat op: www.vlinderstichting.nl en www.ggd.nl.