Een wandeling door de natuur, kijk vanaf juni uit voor de reuzenberenklauw
De gemeente waarschuwt inzake de woekering van de reuzenberenklauw. Deze plant is niet direct gevaarlijk maar wel als u bepaalde delen van de plant aanraakt. De reuzenberenklauw is een grote plant, soms wel 3,5 meter hoog. Hij heeft witte bloemen van 50 centimeter. De bladeren worden 1 tot 1,5 meter lang en hebben brandharen. De geribbelde stengel is rood gevlekt en ongeveer 10 centimeter dik. De plant bloeit van juni tot augustus, daarna sterft de plant af.
De reuzenberenklauw groeit vooral langs wegen en andere plaatsen die niet begraasd of bewerkt worden.
Wat gebeurt er als u de reuzenberenklauw aanraakt?
U kunt het beste de reuzenberenklauw niet aanraken. Of met handschoenen, lange broek en lange mouwen aan. Aanraking met blad, stengels en sappen van de plant is gevaarlijk. Het kan blaren, brandwonden en zelfs ontstekingen van de huid veroorzaken. Een stof dat de plant afgeeft, zorgt er namelijk voor dat uw huid niet meer tegen zonlicht kan.
Wat moet u doen na aanraking van de reuzenberenklauw?
In geval van aanraking moet u het volgende doen: ∙ Was de huid zo snel mogelijk met water en zeep. Is dit niet mogelijk? Bedek de huid dan direct. ∙ Bedek de huid na het wassen. Het is verstandig om een week uit de zon te blijven. ∙ Wrijf het sap niet uit en raak het gezicht niet aan. ∙ Komt er sap in de ogen? Spoel ze dan goed uit en draag een zonnebril. Neem daarna contact op met de huisarts. ∙
Komt er sap in de mond?
Ga dan direct naar de spoedeisende hulp. Dit is zeer gevaarlijk.
Hebt u brandwonden of vertrouwt u het niet?
Neem dan altijd contact op met uw huisarts.
meer informatie op : www.tuinadvies.nl