• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Berghem gaat voor een nieuw Herdenkingsmonument

nieuwmonument2015De commissie nieuw Herdenkingsmonument, bestaande uit twee leden van de werkgroep 4 mei, twee leden van de dorpsraad Berghem en een aantal leden van heemkundevereniging Berchs-Heem werken op dit moment hard aan de realisatie van een nieuw Herdenkingsmonument. De reden waarom zij een nieuw Herdenkingsmonument willen plaatsen is dat het voormalig gemeentehuis van Berghem, waar voorheen de herdenking plaatsvond, nu zakelijk/particulier bezit is en dat op de aanwezige herdenkings plaquette slechts 4 namen staan vermeld. Terwijl in werkelijkheid 19 personen in of direct na de oorlog zijn omgekomen. 

Aangezien het dit jaar precies 70 jaar geleden is dat heel  Nederland werd bevrijd, zou de commissie het bijzonder op prijs stellen wanneer  de gemeente Oss  dit positief zou willen ondersteunen.  Onze bedoeling is het om het monument  tussen medio en eind april te realiseren, zodat wij deze dodenherdenking, na 70 jaar, op een bijzonder waardige manier  kunnen beleven.  In gezamenlijk overleg hebben wij gekozen voor een ontwerp van de vereniging  Beeldend Berghem. Het nieuw te plaatsen Herdenkingsmonument betreft een Open Boek gemaakt van roestvrij staal met aan de linkerzijde een reliëf van een boom met vallende bladeren en aan de rechterzijde de namen de overleden personen. De locatie die is gekozen ligt op de hoek Wilhelminasingel/van de Heuvelstraat.  Het bijzondere hiervan is dat hier een aantal straten bij elkaar komen waarvan  een aantal  namen ook worden vermeld op dit Herdenkingsmonument.

De bewoners die direct zicht gaan krijgen op dit monument zijn door de commissie al geinformeerd en zij waren heel enthousiast.
De commissie gaat ervan uit dat wanneer alles mee zit dit monument nog voor 4 mei a.s. zijn gestalte kan krijgen.

Bij voorbaat dank
Namens
Werkgroep 4 mei
Leden van Dorpsraad Berghem
Heemkundevereniging Berchs-Heem