• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Morgen Konvooi Market Garden door Berghem

konvooiOp dinsdag 19 september 1944 is Oss bevrijd. Dat is dit jaar 70 jaar geleden. Het einde van de Tweede Wereldoorlog in Oss vieren we op vrijdag 19 september 2014 op een bijzondere manier: een konvooi van zo’n 50 historische militaire voertuigen en 200 personen rijdt die dag in kolonne door de gemeente Oss en komt ook door in Berghem heen. In Keent en Oss is er een speciale ceremonie. Daar is iedereen welkom. Het konvooi is onderdeel van de landelijke programma 70 jaar Market Garden dat de bevrijding van Nederland herdenkt door Engelsen, Amerikanen en Canadezen.

Oorlogsmonument Keent

Op vrijdag 19 september rijdt het militaire konvooi van Arnhem naar Keent. Dat konvooi komt daar om 10.00 uur aan bij het oorlogsmonument. Daar is een korte, openbare herdenkingsbijeenkomst. Keent had in de Tweede Wereldoorlog een tijdelijk vliegveld voor ondersteuning van operatie Market Garden. Dat vliegveld kreeg de naam B-82 Grave. Honderden vliegtuigen met manschappen en materiaal zijn in 1944 hier geland.

Oss 70 jaar bevrijd

Vanuit Keent rijdt het konvooi via Herpen, Koolwijk en Berghem naar de Prof. Regoutstraat in Oss. Daar komt het konvooi om 12.00 uur bij het monument voor Vrijheid, Verdraagzaamheid en Vrede waar Oss elk jaar de bevrijding herdenkt. De aanwezigheid van het Market Garden-konvooi geeft de herdenking van 70 jaar bevrijding van Oss extra aandacht. Leerlingen van basisschool De Kleine Wereld werken mee aan de ceremonie.

Exposities Zeventig jaar bevrijding van Oss krijgt ook aandacht in het stadsarchief aan de Peperstraat en in de hal van het gemeentehuis. Grote foto’s van de bevrijding langs de route tussen deze twee gebouwen verbinden de exposities.

Programma Market Garden in Keent
9.45 - 10.00 uur: Aankomst konvooi, opstellen militaire erewacht en konvooi parkeert de voertuigen.
10.00 uur: De Dakota, privé bezit van prins Bernhard, vliegt over. Dat is de opening van het officiële gedeelte.
10.05 uur: Toespraak door burgemeester.
10.15 uur: Korte toespraak door kunstenaar oorlogsmonument, de heer A. Sanders.
10.20 uur: Onthulling oorlogsmonument: de burgemeester, de heer Kavanagh (Canadees veteraan), de heer Boeijen (oorlogsdeskundige) en de heer Sanders verwijderen samen een parachute.
Leggen van de bloemstukken bij monument door college van burgemeester en wethouders en de heer en mevrouw Kavanagh.
10.30 uur: Overvliegen van een aantal zweefvliegtuigen (gliders).
11.00 uur: Vertrek konvooi richting Oss. De route kunt u vinden op www.oss.nl.

+/- 11.15-11.30uur; konvooi door Berghem

Programma Market Garden in Oss, oorlogsmonument Prof. Regoutstraat
12.00 uur: Verwachte aankomst Prof. Regoutstraat.
12.15 uur: Aanvang herdenking door burgemeester.
12.25 uur: Marc Kocken van KVA speelt signaal Taptoe. Gevolgd door een minuut stilte en het samen zingen van het Wilhelmus. Daarna kranslegging.
12.40 uur: Vieren bevrijding. Twee kinderen van basisschool De Nieuwe Link vertellen wat vrijheid voor hen betekent en lezen een zelfgemaakt gedicht.
Na deze gedichten geven de leerlingen symbolisch vrijheid aan ballonnen.
12.45 uur: Lied Ode aan Oss, solist Berry Reijnen.
12.50 uur: Afsluiting door wethouder Hoeksema.
14.00 -14.30 uur: Vertrek konvooi richting Ede.

De gehele ceremonie wordt muzikaal opgeluisterd door leden van KVA, aangevuld met leden van het regio-orkest.