• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Onderhoud groenvoorzieningen Piekenhoef; aanmelden gesprek maaibeleid en de mogelijkheden!

Het is inmiddels al weer een paar week geleden, dat Dorpsraad Berghem een openbare vergadering organiseerde over onder andere de groenvoorzieningen, de plantenbakken en de wadi's in de Piekenhoef. Aanbod van Wethouder Dolf Warris in de vergadering was om tijdens een wandeling door de Piekenhoef in gesprek te gaan met bewoners over de situatie die zij hebben ervaren, stil te staan bij de uitvoer

van het maaibeleid en met elkaar de mogelijkheden te bespreken voor zelfbeheer. Ook de gebiedsbeheerders Rob Zijderveld en Stijn Timmers zullen hierbij aanwezig zijn.

Graag willen wij vanuit de Dorpsraad inventariseren welke (delen van) straten in gesprek hierover willen gaan met de Wethouder en gebiedsbeheerders.
Wel is het op voorhand verstandig om de opties die er zijn helder te hebben en alvast met buurtbewoners gesproken te hebben om te ontdekken of jullie er hetzelfde over denken.

Vanuit de gemeente zijn er drie opties hoe om te gaan met het maaibeleid:
1. Het aangenomen maaibeleid in de gemeente Oss en het hieruitvolgende nieuwe uiterlijk van de omgeving accepteren
2. Het aangenomen maailbeleid aanpassen
a. De aanpassing van het maaibeleid is iets dat je als inwoner zelf niet kunt doen. Dit beleid wordt door gemeenteambtenaren voorbereid en door stemming vastgesteld in de gemeenteraad. Invloed hierop heb je dan ook alleen via de politieke partijen die in de gemeenteraad zitten. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen kun je als inwoner een stem uitbrengen en heb je op deze wijze invloed op de gemeenteraad. Het vaststellen van een ander maaibeleid is dan ook een langdurige, bestuurlijke route.
b. In de afgelopen jaren zijn er het gebied van maaien onder andere de volgende moties vanuit de gemeenteraad aangenomen, te weten ‘behoud bestaand groen’ (2022) en ‘maai met beleid’ (2023). De inhoud van deze moties zijn terug te lezen via Ibabs:
c. Motie ‘Behoud bestaand groen’
d. Motie ‘Maai met Beleid’
o Een link met een artikel naar hoe de gemeente omgaat met het maaibeleid kun je hier bekijken: https://www.oss.nl/Tonen-op-pagina-standaard/Minder_maaien_meer_bloemen_meer_insecten.htm
3. Beheercontract
a. Indien je samen met buurtgenoten een stuk gemeentegrond wilt onderhouden, kun je hier gezamenlijk met de gemeente een beheercontract voor opstellen en ondertekenen. In dit contract spreek je met elkaar en de gemeente af waar het onderhoud aan moet voldoen, en hoe het er uit zou moeten zien.
b. Hoe dit werkt kun je teruglezen via: https://www.oss.nl/inwoners/actueel/plannen-en-projecten/bewoners-beheren-buurt/spelregels_bewoner_beheren_buurt.htm
c. Praktisch gezien betekent dit dat de gemeente voor een hoogopstaande groenbak verwacht dat buurtbewoners gezamenlijk op een overeenkomst komen te staan en er samen voor zorgen dat het onderhoud uitgevoerd wordt. Dit onderhoud zal zijn het maaien van het gras, verwijderen van onkruid en eventueel zwerfvuil en knippen en water geven van solitaire heesters. De gemeente zal allen de aanwezige bomen blijven controleren en beheren. De aannemers zullen verder geen werkzaamheden hier uitvoeren. Als tegenprestatie hebben de buurtbewoners inspraak over de uitstraling van de groen en zal de gemeente initiële aanpassingen betalen.

Indien je in gesprek wilt gaan over het groenonderhoud in jouw buurt of straat met Wethouder Dolf Warris en gebiedsbeheerders Rob Zijderveld en Stijn Timmers, kun je dit via het volgende formulier aangeven: https://forms.gle/p9oZUSjoM336Hmiw7

Bij andersoortige vragen of opmerkingen over het groenonderhoud, kun je dit ook in het formulier aangeven.

 piekenhoefplantenbakken 2

 

piekenhoefonkruid 2

piekenhoefplantenbakken06

piekenhoefonkruid 3

piekenhoefonkruid 4