• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Waarschuwing en minder leuk bericht voor mensen in Berghem!

Mooiberghem kreeg een bericht binnen van een oud-medewerkster van het dierenasiel over katten-aids. Ze heeft daar vele katten zien binnen komen met kattenaids. 'Castreer je katers, steriliseer je poezen of nog beter... maak je tuin of balkon katveilig!', schreef ze. 'Zodat je katten een eigen plek hebben waar ze van het buitenleven kunnen genieten, zonder last te hebben van vreemde, mogelijk besmettelijke (straat)katten'. Stichting 'Elke Kat telt' plaatste ook onderstaande bericht en waarschuwt mensen in Berghem.

In de afgelopen 3 weken hebben wij bij Stichting Elke Kat Telt 2 katten uit 1 straat in Berghem binnengekregen en dit betreft de omgeving tussen de Molenweg en de Martin L. Kingstraat. Uit deze omgeving komt ook onze opvangkat Otis, gevonden en uiteindelijk ingesloten in juni 2022.

Nu zal je denken, wat is er dan zo belangrijk voor ons?

Ook de 2 katten die we de afgelopen 3 weken binnen hebben gekregen testten beide positief op het virus FIV (kattenaids)! FIV is de katten-variant van wat bij mensen bekend staat als HIV. Dit wordt overgedragen door paren (seks) en vechten. Een kat met FIV kan, mits goede zorgen en een stabiele gezondheid oud(er) worden en hoeft niet ingeslapen te worden.

Wat is er belangrijk voor de mensen in (deze omgeving van) Berghem?
Laat alsjeblieft je kat castreren, ook poezen! Door de hormonen knokken en paren de katten er op los en er zijn dus katten besmet in bovengenoemde omgeving. Echter, alle 3 deze katten hadden een ruim territorium, Otis zelfs tot aan de Burgemeester van Erpstraat!

Twijfel je en heeft je kat vage klachten, laat je kat testen. En vooral: hou je kat binnen!
FIV is absoluut geen doodvonnis en we willen geen paniek zaaien, maar het is wel iets om bij stil te staan. Door neutralisatie en het houden van je kat(ten) op eigen terrein vermindert het risico op het besmet raken van katten onderling met dit virus. Ook draag je hierdoor bij aan het inkrimpen van het onnodige zwerfkatten-leed, een win-win situatie dus!

Wil je meer weten over FIV, stuur dan gerust een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..